Започна повторният съдебен процес срещу Алексей Навални

Алексей Навални

В руския град Киров започна повторният съдебен процес срещу руския опозиционер Алексей Навални, който е съден за злоупотреби, след като първоначалната му присъда бе анулирана от Върховния съд, предаде Асошиейтед прес.

Адвокатът на Навални поиска съдът да отхвърли обвинението, което твърди, че той е откраднал дървен материал на стойност половин милион долара от държавна компания. Критици на процеса смятат, че той е политически мотивиран.

Навални, който е най-известният опозиционен лидер, каза пред журналисти, че целта на повторния процес е да бъде възстановена първоначалната присъда, която не му позволява да се явява като кандидат в избори.

Руският Върховен съд върна делото за преразглеждане миналия месец. Европейският съд за човешките права постанови през февруари, че Русия е нарушила правото на Навални на справедлив процес.

Друг опозиционен активист - Илдар Дадин, е бил преместен от затвора, в който според него той е бил измъчван, предаде Интерфакс. Агенцията цитира неназован служител от руската администрация на затворите, който казал, че Дадин е напуснал затвора в Северозападна Русия, но отказал да разкрие къде ще бъде прехвърлен.

Дадин бе обвинен м.г. в нарушение на строгото ново законодателство, регулиращо публичните демонстрации. Съпругата му Анастасия Зотова каза пред АП, че не е била официално уведомена къде се намира съпругът ѝ в момента. Правозащитници призоваха неотдавна Дадин да бъде изведен от затворническата колония ИК-7 заради собствената му безопасност.

Миналия месец Дадин каза, че е бил измъчван от надзиратели в затвора, като е бил групово бит и заплашван с изнасилване и убийство. Извършеното официално разследване не откри никакви нередности.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?