Започна процедура по затваряне на глава "Правосъдие и вътрешни работи"

Започната е процедурата по затваряне на глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" в преговорния процес на България с Европейския съюз, съобщи по радио "Свободна Европа" заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев. Европейската комисия е стигнала до извода, че България е извършила достатъчно, и че повече от две години стриктно се придържа към своите ангажименти, посочи Коцев.

Това, което ние не сме извършили към настоящия момент, но поемаме като ангажимент да го свършим до края на 2006 година, е отразено във формално предложение пред Съвета на Европейския съюз за затваряне на глава 24. То е във формата на проект за обща позиция на Европейския съюз, поясни зам.министър Коцев. По неговите думи това е много висока оценка за извършеното от българската страна, от администрацията, от съдебната система, от обществото като цяло.

По повод стартирането на процедурата за временно затваряне на глава 24 министърът по европейските въпроси Меглена Кунева заяви, че това е много сериозна крачка напред. Кунева посочи, че това означава съвсем различна оценка в редовния доклад. Министър Кунева не смята, че след приключване на тази преговорна позиция България ще има други сериозни трудности.

Днес главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е заявил пред посланика на Швеция Стен Аск и пред зам.посланика на Холандия Вандерлинген, че на този етап МВР среща пълно разбиране за промените в Наказателния кодекс, с които се цели синхронизиране на българското с европейското законодателство и засилване на мерките за борба с престъпността.

Предложенията бяха дискутирани с представители на Европол, Сикрет сървис, с експерти от посолствата на САЩ, Германия и Франция. Ген. Борисов отбелязал, че темата за промени и нови текстове в НК, наскоро внесени при президента, е била дискутирана и с председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

Представителите на дипломатическите мисии подчертали волята на двете европейски страни за ефективно сътрудничество в областта на съдебната система, граничния контрол, борбата с корупцията и в рамките на дискусията по глава 24 от преговорите за присъединяване към Европейския съюз "Правосъдие и вътрешни работи".

Г-н Вандерлинген е уверил ген. Борисов в готовността на холандската страна да предостави експертна помощ в процеса на синхронизиране на българското с европейското законодателството при изготвяне на законопроектите, по които работи МВР, съобщават от вътрешното ведомство.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?