Започна процесът срещу босненския сърбин Момчило Краишник

Съдебният процес срещу Момчило Краишник, който е обвинен във военни престъпления и геноцид, започна днес в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде агенция Франс прес.

Краишник е един от най-високопоставените босненски сърби, срещу които са отправени обвинения за военни престъпления.

Той е един от главните привърженици на етническото прочистване по време на войната в Босна в периода 1992 - 95 г., в която загинаха 200 000 души. Краишник бе дясната ръка на бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който все още е на свобода.

В уводна реч пред съда прокурор Марк Хармън обвини Краишник, че е играл централна роля, в тясна координация с Караджич, в политиката на етническо прочистване, провеждана от босненското сръбско ръководство.

Той бе хитър, пресметлив политик и убеден националист. Политиката, която осъществяваше, се изразяваше в масови престъпления без прецедент от Втората световна война, каза прокурорът.

Повече от 200 000 души загинаха по време на войната в Босна и Херцеговина , посочва АФП.

Хагският трибунал обвинява 59-годишния Момчило Краишник , че е планирал, подбудил и извършил ликвидация на босненски хървати и мюсюлмани в общините Босански Нови, Бръчко, Фоча, Власеница и Братунац. За отговорността му за жестокостите в лагерите Омарска, Търнополе и Кератерм, в района на Приедор (Северозападна Босна) също ще стане дума на процеса.

Освен по обвинението в геноцид, Краишник ще трябва да отговаря пред съда за съучастие в извършването на геноцид, по една точка за военни престъпления и пет точки за престъпления срещу човечеството. По всяко едно от тях той може да получи доживотен затвор.

Процесът може да продължи две години.

Споделяне

Още от Балкани