Започна ремонтът на 14 км от второкласния път Добрич - Кардам

Започна ремонтът на 14 км от второкласния път Добрич - Кардам

В понеделник започна рехабилитацията и реконструкцията на 14 км от второкласния път Добрич – Кардам, който е една от основните пътни артерии между двете съседни области. Пътят е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие.

Изпълнител на ремонта, който струва 14.553 млн. лв. е "Инжстройинженеринг“ ЕООД, строителният надзор ще се осъществява от фирма "Трафик холдинг“ ЕООД, а авторският контрол – от "Трансконсулт-22“ ООД. 85 на сто от финансирането е предоставено от европейските фондове по програмата "Региони в растеж".

Сега започналият ремонт е част от рехабилитацията на близо 30 км от пътя Варна - Добрич. В средата на юни започна ремонтът на 15.5 км от второкласния път, които са в лот 4, а днес и на още 14 км, включени в лот 5, каза по време на първата копка председателят на управата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов. В рамките на една година основно бъде ремонтират общо над 40 км от пътя Варна-Добрич, като рехабилитацията на 10 км от отсечката ще се финансират от бюджета на АПИ, обясни Атанасов.

Ще остане един участък от западния обход на Добрич, като надеждите са в рамките на следващата година да бъде ремонтиран и той, допълни пътният шеф. По този начин Околовръстният път на Добрич ще бъде завършен във вид според европейските изисквания.

"Важен път за нас. Качеството трябва да бъде такова, каквото се изисква за главен път от републиканската пътна мрежа и надявам се под зоркото око на надзорната фирма това ще бъде изпълнено“, каза още Атанасов.

Отсечката, чийто ремонт започна в понеделник, е след разклона за с. Стефаново до кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Предвиден е ремонт на обходния път на Добрич, както и на 6 големи съоръжения, сред които мост и пътният възел "Сердика“, където се пресичат пътят Варна - Добрич и третокласният път за село Победа. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 15 месеца.

С рехабилитацията на участъка, който е обновяван преди повече от 10 години, ще се повиши безопасността на движение, ще се подобри връзката между населените места в региона, ще се увеличат възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги, посочват от пътната агенция.

Жителите от селата Стожер и Стефан Караджа, град Генерал Тошево, селата Кардам и Йовково ще полячат бърз достъп до жп гарата и летището във Варна, както и до Добрич и ГКПП "Кардам“ на границата с Румъния.

Споделяне

Още от България