Започна реставрацията на Лъвов мост

Реставрацията на Лъвов мост става в рамките на строежа на новото кръстовище, сн. БГНЕС

Единият от четирите лъва на софийския Лъвов мост бе демонтиран в сряда и отнесен за реконструкция в леярна в село Требич като част от общия проект за реконструкция на едно от символичните за столицата места, където в момента се строи и ново кръстовище.
 
Другите три бронзови фигури ще бъдат реставрирани на място, ще бъде обновена и балюстрадата на моста, обяви пред журналисти зам.-кметът на София по образование и култура Тодор Чобанов.  Предвижда се и  реконструкция на липсващите осветителни тела, за да придобие оригиналният мост пълния си блясък, допълни той. Реставрацията на моста ще струва общо 300 хил.лв.

Новата естакада се очаква да бъде завършена до края на октомври, а реставрацията на лъвовете ще отнеме около два месеца.

Фигурите са засегнати от непрекъснатите вибрации от преминаващите автомобили и замърсеният въздух от вредните газове, който е повлиял на бронза, обясни Чобанов. Най-пострадалият от времето лъв ще се реставрира от екип, оглавен от скулптора Марин Марков. Това ще става по технология, съобразена с крехкостта на метала на фигурите. Реставраторите също така отбелязаха, че в бъдеще трябва да се полагат по-добри грижи за моста, чиято балюстрада е поддала силно от асфалта.

Чобанов припомни историята на Лъвов мост, чието строителство е започнало през 1889 г. за да се увековечи паметта на обесени 20 революционери на това място през 1877 г. Тогава там е бил т.нар. Шарен мост и по идея на общественика Христо Г. Данов е изграден Лъвов мост. Строежът му е струвал 260 хил. златни лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България