Започнало е изнасянето на електромерите в "Столипиново"

Започнало е изнасянето на електромерите в "Столипиново"

Собственикът на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора ЕVN, е започнал да изнасяне извън сградите на 5500-те електромера в ромския квартал "Столипиново". Те ще се монтират върху 700 табла, които ще се охраняват.

Уредите ще се отчитат дистанционно, а електричеството ще може да се прекъсва персонално само за длъжниците, обясни Йордан Калев, старши експерт в администрацията на район "Източен".

От дружеството обясниха, че мярката е част от инвестиционната програма за малцинствения квартал и се очаква така да бъде повишена събираемостта на старите задължения и новите сметки на потребителите.

Борчът на квартала към ЕVN възлиза на 12.1 млн. лв., наследени и натрупани след като EVN придоби 67 на сто от акциите през 2005 г., съобщи Камена Трифонова, вицепрезидент на дирекция "Корпоративни и правни въпроси" в дружеството. Тя уточни, че в момента събираемостта на задълженията в "Столипиново" е около 3 процента.

Планира се подновяване на 187 км кабелни линии и реконструкция на 17 трафопоста. Проектът трябва да приключи до края на 2007 г. и е на обща стойност 3 милиона лева. Само за охрана на съоръженията дружеството е заложило около 500 000 лева годишно.

Като проблем при реализирането на програмата Трифонова посочи случаите, свързани с незаконното строителство, за отстраняването на които ще търси съдействието на общината и държавата. По последни данни техническите загуби в района са около 40 на сто, каза още тя.

За погасяването на старите задължения ще продължи да се предлагат схеми с гъвкав подход, съобщиха още от дружеството и допълниха, че вече 19 от коректните потребители са изключени от схемата за режим на тока, същият ще е подходът и към останалите коректни абонати.

Споделяне

Още от Бизнес