Започва кинофестивалът във Венеция

Започва кинофестивалът във Венеция

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит довечера с филма "Паралелни майки" ("Madres Paralelas") на Педро Алмодовар.

В продукцията участват Пенелопе Крус, Милена Смит, Израел Елехаде, Айтана Санчес-Хихон. Филмът е за две жени, приети в една стая в болница, за да родят. И двете са без партньори и са забременели случайно. Едната е по-възрастна, не съжалява и тържествува. Другата е девойка, уплашена и травматизирана.

"Паралелни майки" е в основната конкурсна програма на кинофестивала във Венеция. В нея новите си филми ще представят известни режисьори като Джейн Кемпиън, Ридли Скот, Паоло Сорентино, Пол Шрейдър, Едгар Райт. Маги Джиленхол ще покаже първия си режисьорски опит - "Изгубената дъщеря". Интерес в конкурсната програма предизвиква и режисьорът Пабло Лараин с филма за принцеса Даяна "Спенсър".

Извън конкурсната програма ще бъде световната премиера на научнофантастичния филм "Дюн", режисиран от канадеца Дени Вилньов.

Венеция очаква звезди като Бен Афлек, Кристен Стюарт, Пенелопе Крус, Кирстен Дънст, Зендая, Адам Драйвър.

Южнокорейският режисьор и носител на "Оскар" за социалната си сатира "Паразит" Пон Джун-хо ще председателства журито за основната конкурсна програма.

Журито на паралелната секция "Венециански дни" ще бъде съпредседателствано от Весела Казакова и Мина Милева.

Холивудската актриса Джейми Лий Къртис и италианският актьор Роберто Бенини ще получат награда "Златен лъв" за цялостно творчество.

Наградите на кинофестивала във Венеция ще бъдат раздадени на 11 септември.

Споделяне

Още от Общество

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?