Посолството в Брюксел вече не се използва

Започват спешни ремонти на порутените български посолства

МВнР ремонтира 55 мисии зад граница за 11 млн. лева

Българското посолство във Вашингтон

Българските посолства от години се рушат поради липсата на средства, докато закономерно се стигна до момента, в който местните власти започнаха да издават дори предписания за затварянето на сгради, в които се помещават български мисии зад граница. Сградата на посолството в Брюксел пък вече не се използва заради “сериозни конструктивни увреждания".

 

Външното министерство съобщи в отговор на запитване на Mediapool, че до края на годината са възложени "най-неотложни ремонти" в 55 задгранични представителства. За целта са осигурени 11 млн. лева. Става въпрос за посолствата ни в Анкара, Атина, Берлин, Брюксел, Копенхаген, Вашингтон, Мексико, Ню Йорк, Пхенян, Токио, Кайро, Москва, Лондон, Женева и др.

 

От началото на годината са направени ремонти във Вашингтон, Осло, Копенхаген и Дъблин на обща стойност 141 000 лева.

 

Всеки момент се очаква да приключи укрепването на административната сграда във Вашингтон за 320 000 лева. От години е известно, че основите ѝ потъват, но досега не бяха предприети мерки.

 

От началото на годината са ремонтирани консулските служби в Мадрид, Сана и Кабул за общо 50 000 лева, за да бъдат адаптирани с изискванията по Шенген.

 

Най-сериозните проблеми: Брюксел, Москва, Токио, Мексико

 

В отговор на въпрос "колко български посолства се нуждаят от ремонт", от МВнР посочват приоритетно комплекса в Москва, където има изготвена конструктивна експертиза и през 2013 година ще бъдат търсени възможности за финансиране.

 

За Брюксел пък ще се търси решение как ще се използва сградата на посолството за в бъдеще.

 

В Токио сградите на посолския комплекс се нуждаят от комплексен основен ремонт и привеждането им в "съответствие с местните технически правила и норми". Външно министерство отбелязва, че за целта е необходим голям финансов ресурс, като не става ясно дали и как ще бъде осигурен.

 

В Мексико сградата на посолството също се нуждае от ремонт и реконструкция. В Лондон пък трябва ремонт на вътрешните инсталации и на част от жилищата и работните помещения в посолството.

 

Следващата година идва ред на Ню Йорк, Копенхаген, Дъблин

 

За следващата година от Външно министерство посочват, че са планирани няколко ремонта на обща стойност 1 380 000 лева.

 

Ще се ремонтира отоплителната система на посолството в Копенхаген за 55 000 лева. В Ню Йорк ще се извършват вътрешни ремонти в административна сграда, жилищен блок и други български имоти за общо 650 000 лева.

 

В Белград ще се ремонтират ВиК инсталациите в посолството за 76 000 лева. В Токио предстои същата процедура за 200 000 лева.

 

В Атина ще се ремонтира охладително-отоплителната инсталация и ще има основен ремонт на представителната сграда за 260 000 лева. В Прага ще има комплексна модернизация на асансьора за 29 000 лева. В Дъблин ще се смени външната дограма, а в Лисабон външната дограма на жилищния блок.

 

Въпреки очевидната необходимост от спешни ремонти бюджетът на МВнР за 2013 г. остава в рамките на 106 млн. лева, като средствата за капиталови разходи са намалени наполовина в сравнение с миналата година и са около 2 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?