Заподозрени за връзки с Гюлен са се опитали да избягат в България

Фетхуллах Гюлен
Синовете на издирвания по подозрения за връзки с групировката на Фетхуллах Гюлен председател на управителния съвет на телевизия Samanyolu Али Челик са заловен при опит да избягат в България, съобщи БГНЕС. 
 
Челик е и член на УС на банка ”Азия“, която е свързана с Гюлен и която турските власти затвориха. Спряна бе и телевизията му. 
 
Близнаците му Хасан и Хюсеин са пътували с братовчед си Бекир в пътнически автобус. 
 
На граничния пункт Капъ куле шофьорът събрал паспортите на всички пътници и ги предал на гишето за контрол заедно със списъка. Служителят обаче засякъл, че липсват 3 паспорта, и тогава станало ясно, че документите на тримата бегълци не са предоставени. 
 
Проверката установила, че печатите, разрешаващи излизане от страната, са фалшиви. Допълнителната справка показала, че пътуващите за България са издирвани от турската полиция в рамките на разследване за връзки с групировката на Гюлен и са под забрана да напускат Турция. Тримата от фамилията Челик са задържани в полицейската дирекция в Одрин, а после са транспортирани са под охрана до Истанбул. 
 
Председателят на УС на телевизията и член на управителното тяло на банка ”Азия“ Али Челик е успял да избяга в Англия веднага след неуспешния опит за преврат и още преди да бъде издадена заповедта за ареста му. 
 
Турските власти обвиняват организацията на Гюлен за неуспешния военен преврат и настояват САЩ, където той живее от години, да го екстрадират в Турция.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?