Заподозряната в тероризъм българка в Турция вероятно ще бъде обвинена за агитация

Заподозряната в тероризъм българка в Турция вероятно ще бъде обвинена за агитация

Българката, която бе задържана заедно с майка си по подозрения в тероризъм в Турция, най-вероятно ще бъде обвинена за агитиране в подкрепа на организация, смятана от местните власти за терористична.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в четвъртък пред бТВ.

Сънародничката ни бе задържана заедно с майка си от турските власти в курорта Дидим на 22 юли, като двете бяха освобоедени седмица по-късно. На дъщерята обаче бе определена мярка за неотклонение „подписка“, заради което трябва да ходи до местната полиция два пъти седмично. Затова адвокатът ѝ ще настоява за смяна на мярката с парична гаранция.

Двете бяха заподозрени в тероризъм покрай приятеля на дъщерята – британският лекар Джоузеф Робинсън, за когото турските власти твърдят, че е лекувал кюрдските отряди в Сирия. Той е обвинен в тероризъм и се намира в ареста.

По думите на Захариева Робинсън е наблюдаван отдавна от службите във Великобритания, които получили помощ и от българските им колеги. Тя уточни, че по обвинението, което се очаква да бъде повдигнато на българката, тя може да получи присъда от една до пет години затвор.

Помолена да коментира подписването на историческия договор за добросъседство между България и Македония, външният министър заяви, че в деня преди събитието е имало малоброен протест, целящ да провокира напрежение, но той е бил неуспешен.

Захариева демонстрира близостта в позициите на двете правителства, посочвайки, че по време на визитата на българската делегация във вторник и сряда не е бил използван преводач, а представителите на страната ни са говорили само на български. Преводач бе осигурен единствено по време на изказванията на премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов след подписването на документа.

Споделяне

Още от България