Запор върху имущество на Александър Томов за 830 000 лева

Запор върху имущество на Александър Томов за 830 000 лева

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията "Кушлев", наложи запор върху имуществото на бившия президент на ЦСКА и бивш шеф на комбинат "Кремиковци" Александър Томов. Той от своя страна се обяви за невинен и че се страхува за живота си.

Запорът е за обезпечение за внесения от комисията иск за конфискация на това имущество като придобито от престъпна дейност. Искът е за 827 956 лв., съобщиха от комисията във вторник.

Проверката е започнала след уведомление от Софийска градска прокуратура за образуване на досъдебно производство и привличането на Томов като обвиняем.

Комисията е констатирала, че установеният законен източник на доходи на Томов и съпругата му не е достатъчен за придобиването на тяхното имущество и може да бъде направено обосновано предположение, че Александър Томов е придобил имущество на значителна стойност, за което се предполага, че е свързано с негова престъпна дейност, се казва в съобщението.

Комисията е установила още, че има съществена разлика между приходите и разходите на проверявания, като разходите му надвишават с 4 942 минимални работни заплати доходите му.

Наложена е възбрана върху луксозната двуетажна вила на семейство Томови в село Студена, Пернишко, както и върху техен апартамент в София с площ 153 кв. м и гараж и мазе.

Наложен е запор и върху фирмата на Томов "Интернешънъл метал форуърдинг” ЕООД, върху 270 акции в капитала на “Булинвест груп" АД и 9 банкови сметки в банки в България.

Бившият изпълнителен директор на комбинат "Кремиковци" и бивш президент на футболен клуб ЦСКА Александър Томов е клиент на прокуратурата, а в петък започва делото срещу него. Повдигнати са му две обвинения – за длъжностно присвояване и за документно престъпление.

Според прокуратурата става дума за злоупотреби от ФК ЦСКА и "Кремиковци" за над 36 млн. лв. Наред с Томов подсъдими по същото дело са и бившият изпълнителен директор на клуба Александър Гарибов, членът на УС на "Кремиковци" Иван Иванов и директорът на фирма "Финметал" Божко Бонев.

Томов е известен и с активната си политическа дейност. Той е вицепремиер по икономическата част в едно от първите правителства след промените, депутат, основател на социалдемократическа партия, отцепила се от БСП. В последните години името му нашумя покрай кризата в "Кремиковци" и ЦСКА.

Процедурата на действие след искането на комисията "Кушлев" е следната: тя внася искова молба в съда за отнемане в полза на държавата на имуществото на проверяваното лице, след влизане в сила на присъда за извършени престъпления.

Аз, Александър Томов, невинен съм

"Аз, Александър Томов, гражданин на Република България, бивш вицепремиер и депутат в три Народни събрания...съм невинен", съобщи в декларация Александър Томов.

Никога и по никакъв начин не съм придобивал имущество от престъпна или каквато и да е незаконна дейност. Винаги съм плащал своите данъци съобразно доходите си, които съм декларирал добросъвестно и в съответствие със закона, посочва той.

Томов отрича да е имал незаконни източници на доходи, констатацията на комисията "Кушлев" по този въпрос са предположения с лъжовен характер.

По думите му, всички имоти на него и на семейството му са придобити до 2006 г. и по никакъв начин не могат да бъдат свързани с предявените фалшиви обвинения (които засягат периода юли-декември 2007 г.).

Възбраната на имотите, на които съм само съсобственик - къща в наследствен имот и апартамент в София - засягат интересите и собствеността на членове на моето семейство, което е незаконно, каза Томов. Той допълни, че от началото на това обвинение (2 юли 2008 г.) досега, е имал възможност многократно да прехвърли това имущество на други членове на семейството, но не го е сторил, защото то е законно.

Политически репресии

Томов заяви, че е "подложен на политическа репресия от лица с голямо обществено влияние", като целта е "публично дискредитиране на името ми в навечерието на предстоящите парламентарни избори".

Досега за 10 месеца нито един прокурор, нито един представител на комисията "Кушлев" не са разговаряли с мен или са проверявали мои договори, мои данъчни декларации или да са чули мои аргументи, заяви Томов на пресконференция.

"Ако това продължава по този начин, ние очевидно се връщаме във времената на политически и граждански репресии от преди 20 години", добави той.

Партията му "Българска социалдемокрация - евролевица" иска оставката на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров заради лошото управление на "Кремиковци" и защото министърът е прогонил двама ключови инвеститори - украинския Жеваго и индийския Митал.

По думите му, по време на неговото управление дружеството е плащало заплатите и е достигнало почти милиард доход. "Аз нямам намерение повече да мълча и ще информирам ЕК", закани се още Томов, според когото комбинатът е умишлено фалиран след отстраняването му от поста на изпълнителен директор.

"Госпожо, не ме карайте да се застрелвам"

В България липсва парламентарен и обществен контрол в службите за сигурност, констатира Томов. "Това, което не приемам като система в България, е тези прокурорски изказвания, направени без дори да се запознаят с материалите по случая, а са предизвикали 764 статии срещу мен", заяви още обвиняемият и бъдещ подсъдим Томов.

Според него в България има огромен задкулисен живот, които действа по методите на Държавна сигурност. Това са "същите тези, които пребиха Огнян Стефанов (журналист, редактор на Frognews), които насилват и манипулират медии".

Към репортерка, настояваща Томов да посочи имена, той се обърна с думите: "Госпожо, не ме карайте да се застрелвам, ако обичате. Достатъчно много си изпатих от откровеност. Искате да се самоубия тука, да ме застрелят довечера ли?".

"Може ли да има толкова отвличания и да не могат да разкрият нито едно?! Или ще ми кажете, че случаят с президента на "Литекс" (Ангел Бончев, държан близо два месеца в плен – бел.ред.) е случаен? Всичко ни я ясно, нямаме сигурност в тази държава", заключи Томов.

Той обаче е сигурен, че всичко ще си дойде на мястото след изборите и затова ще "обиколи страната пет пъти".

Споделяне

Още по темата

Още от България