Запор върху имущество за 700 млн. евро на италианската мафия

Италиански съд постави под запор имущество за около 700 милиона евро, принадлежащо на предполагаеми членове на неаполитанската мафия Камора, предадоха световните агенции в петък. То принадлежи на наследниците на Данте Пасарели, който почина през 2004 г. след съмнителна злополука. Смъртта му дойде малко преди да бъде посочен пред съда като част от престъпна групировка заедно с други членове на фамилията Казалези.

Фамилията Казалези е смятана за най-могъщия и кървав клан на неаполитанската мафия Камора. Имуществото се състои от капитала на фирми за недвижими имоти, земеделска продукция, стотици сгради и земеделски земи.

Приет през 2008 г. закон в Италия позволява да се конфискува имущество на наследници на членове на мафията. Италианският премиер Силвио Берлускони изрази задоволство от "огромния запор на имущество на клан от Камора".

Министърът на вътрешните работи Роберто Марони определи акцията като "най-голямата операция антимафия в историята на Италианската република". "Това е празничен ден за всички почтени хора", добави той.

Министърът на правосъдието Анджелино Алфано изрази задоволство от "този пореден успех на държавата в борбата срещу мафията". Сумата от 700 милиона евро все пак е само малка част от приходите на четирите главни престъпни синдиката в Италия за миналата година.

Според оценки на експертите неаполитанската Камора, сицилианската Коза Ностра, пулийската Сакра Корона Унита и калабрийската Ндрангета са натрупали около 135 милиарда евро през 2009 г., отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?