Запушени тоалетни, течове и проблеми с тока посрещат атлетите в Рио

Последната от серията несполуки пред организаторите на Олимпиадата в Рио де Жанейро се оказа проблемът с настаняването на спортистите в олимпийското село и условията, при които те ще трябва да живеят, пише в. "Ню Йорк Таймс".

В неделя много от атлетите започнаха да се настаняват и се натъкнаха на доста неприятни проблеми. Австралийската делегация директно отказа да настани своите представители в селото. Тя поиска хотелски стаи за всички до отстраняване на проблемите с течове на газ, оголени жици и запушени тоалетни.

Церемонията по откриването на игрите е насрочена за 5 август, петък (2 часа след полунощ на 6 август българско време).

"Мръсни подове, остра миризма на газ и зле осветени стълбища са причините, които ни карат да почакаме с настаняването", се казва още в изявлението на австралийците.

Делегацията от Великобритания има сходни оплаквания от друго селце - Barra da Tijuca, намиращо се западно от Рио.

Бразилският всекидневник Folha de S. Paulo пише, че женският отбор по футбол на Швеция също е отказал да бъде настанен при условия, неотговарящи на санитарните изисквания и на изискванията за безопасност.

Властите очакват "дребните проблеми" да бъдат отстранени до няколко дни. "Всички недоразумения се дължат на огромните мащаби, с които строим", допълни президентът на организационния олимпийски комитет Карлос Нузман.

Откакто Рио де Жанейро спечели правото да е домакин на игрите преди 7 години, се струпаха куп неприятности. Цялата организация бе съпътствана от политическа и икономическа нестабилност, Зика вирус, замърсявания на питейната вода, от която се предполага да черпят и олимпийските села. Сега дойдоха и проблемите с условията за настаняване.

Всичко много напомня лошата организация на игрите в Сочи през 2014, където спортистите бяха свидетели на небивали безумия от типа на три стола наредени пред тоалетна чиния, врата с две брави и други подобни.

По последна информация представителите на Австралия са се нанесли късно тази нощ в отредените им сгради, но са станали жертва на дребни кражби от стаите и фалшива тревога за пожарна опасност.. Споменава се за изчезнали лаптопи, пари в брой и дрехи. Според в. "Дейли Мейл", незагасена цигара предизвикала евакуацията на сградата посред нощ.

Споделяне

Още от Рио 2016

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?