Заработиха две нови ВЕЦ на "Енерго-Про" в Турция

ВЕЦ Алпаслан 2

Две новоизградени водноелектрически централи в Турция – "Каракурт" и "Алпаслан 2", въведе в експлоатация чешката енергийна група "Енерго-Про" след успешни тестове и получени разрешения за работа.

Вложените над 800 млн. долара са най-голямата чешка инвестиция в хидроенергетиката от ноември 1989 г., съобщиха от компанията в понеделник.

Новият язовир с ВЕЦ "Каракурт" с мощност 99.5 МВ се намира в басейна на река Арас. Първата турбина вече работи, другите два блока ще бъдат пуснати през ноември и декември. Водната площ на язовира ще бъде 14 кв. км, а язовирът със земно запълване с асфалтово ядро ще достигне височина 137 метра. За изграждането на водоема са използвани 6.4 милиона кубически метра изкопана скала, което представлява 360 000 натоварени камиона. За асфалтовата сърцевина са отишли общо 30 500 кубически метра асфалтова смес.

Другият по-голям нов язовир е на река Мурат и изградения на него ВЕЦ "Алпаслан 2" е с мощност 280 MВ. Монтиран е първият блок, а останалите три ще бъдат пуснати през декември и февруари. Водната площ на язовира е 55 кв. км. Строежът на язовира е започнал през септември 2018 г. и е вървял денонощно, седем дни в седмицата с участието на до 1900 работници.

В момента водноелектрическите централи са най-важният източник на енергия с ниски емисии и възобновяеми източници. Те доставят почти 17% от електричеството в света и около 70% от възобновяемата електроенергия. "Енерго-Про" е най-голямата чешка компания, инвестираща в хидроенергия от повече от 25 години. След свързването на двете нови турски електроцентрали, компанията ще експлоатира общо 38 водноелектрически централи в 4 държави по света.

Споделяне

Още от Бизнес