Заради готвения референдум Мадрид наложи контрол над разходите на Каталуня

Барселона призова премиера и краля на Испания за диалог

Испанският министър на бюджета Кристобал Монторо

Испанското централно правителство наложи контрол над разходите на Каталуня след като регионалното правителство отказа да дава отчет за тях, предаде Ройтерс в петък.

С тази мярка правителството в Мадрид иска да гарантира, че каталунските власти няма да финансират организиране на референдум за самоопределение, който според Мадрид е незаконен.

"Въведохме нова система на контрол над разходите", заяви испанският министър на бюджета Кристобал Монторо след заседание на правителството. Той подчерта, че целта на тази система е да се предотврати финансиране на незаконни дейности.

Монторо каза, че централното правителство ще продължи да контролира разходите на Каталуня в името на бюджетната стабилност на Каталуня и за защита на правовия ред.

"Държавата ще плаща до голяма степен заплатите на държавните служители. В това ще се изразява контролът над разходите и той ще остане в сила, докато продължава необичайната ситуация", добави министърът на финансите, цитиран от Ройтерс.

Властите в богатата североизточна испанска област обявиха провеждането на референдум за независимост на 1 октомври въпреки забраната от Мадрид. Рахой обяви референдума за незаконен и заяви, че единственият начин такъв референдум да е законен е след конституционна реформа, одобрена с голямо мнозинство от националния парламент.

По-рано испанското министерство на правосъдието предупреди, че местни длъжностни лица, които улесняват произвеждането на референдума за независимост на 1 октомври, свикан от каталунското правителство миналата седмица освен на уволнение ще подлежат и на наказателно преследване.

Главният прокурор пък поиска от силите за сигурност да разследват извършването на всякакви приготовления от страна на каталунското правителство за произвеждане на референдум, като например отпечатването на бюлетини и подготвянето на изборни секции.

Въпреки това над 600 от 948-те общини в Каталуня казват, че възнамеряват да открият секции за гласуване.

Миналата седмица Конституционният съд на Испания спря референдума, след като се съгласи да разгледа иска, представен от испанското правителство. Каталунското правителство обаче обеща, че гласуването ще се състои и че ще се съобрази с резултатите от него.

Лидерите на Каталуня призоват за диалог

Премиерът на Каталуня и кметицата на областната столица Барселона изпратиха в петък писмо да испанския премиер Мариано Рахой с копие до крал Фелипе Шести, в което призовават за диалог с цел разрешаване на острия спор относно планирания от местните власти в автономията референдум за отцепване от страната, предаде Ройтерс.

В писмото каталунският премиер Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау твърдят, че централните власти в Мадрид са започнали "безпрецедентна офанзива от репресии" в стремежа си да попречат на провеждането на референдума.

"Ние настояваме за открит диалог без всякакви условия. За политически диалог, основан на легитимността, която всички ние имаме, за да направим възможно нещо, което никога не може да бъде проблем в една демокрация, още по-малко престъпление: да се чуе гласът на народа", се казва в писмото, цитирано от Ройтерс.

Колау даде мощно рамо на референдума вчера, като каза, че той ще се проведе и в Барселона - най-многолюдния район на Каталуния, и подчерта, че държавните служители (занимаващи се с организирането му) няма да загубят работата си, както заплашва Мадрид.

Очаква се по-късно в петък премиерът Рахой да присъства на събрание на своята партия в Барселона.

Социологически проучвания показват, че повечето каталунци подкрепят референдума, но са разделени по равно за отцепването от Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа