Заради коронавируса Шанхай изпадна в кома

Заради коронавируса Шанхай изпадна в кома

От близо десетина дни жителите на Шанхай, осмелили се да си подадат носа навън, се изправят пред сюрреалистичен декор: един притихнал и опустял град, предава агенция Франс прес.

Смъртоносната епидемия от коронавирус е парализирала голяма част от Китай, но промяната безспорно не може да е по-фрапантна, отколкото в най-големия град (и главно пристанище) на страната - кипящия от живот Шанхай (27 милиона жители).

Край на задръстванията, пренаселените тротоари и бързащите за работа бизнесмени: улиците днес са празни и зловещи, със спуснати ролетки на баровете и затворени магазини. Неколцина редки пешеходци преминават като сенки, с лица, скрити зад предпазни маски. Сякаш неутронна бомба е паднала върху местата за социално общуване, някога гъмжащи от хора в най-многолюдния от китайските мегаполиси, и е заличила всичко живо.

Бунд, елегантната крайбрежна улица, обикновено е пълна с хора, затаили дъх от възхищение пред неокласическата европейска архитектура, която съседства с футуристичния бизнес квартал. Претоварените баржи, които сноват по река Хуанпу, са изчезнали, а импозантните небостъргачи са почти празни.Тишината отовреме на време е нарушавана от металния звук на часовника от 90-метровата кула на някогашната сграда на митницата, която е почти столетник.

Чжао Фън е един от редките разхождащи се по крайбрежната улица. "Всички знаем, че не бива да излизаме навън, но всички носим маски като предпазна мярка", обяснява пред Франс прес 40-годишният мъж, излязъл на разходка със семейството си. Според него в града "е тихо, защото всички имат силно развити защитни рефлекси".

Тази летаргия нал Шанхай се дължи отчасти на продължаването с повече от седмица на ваканцията за лунната Нова година - решение, взето за да спре разпространеаването на вируса. Ваканцията трябва да приключи днес, но много фирми и администрации предвиждат да позволят на служителите си да работят дистанционно от дома си.

Шанхай избегна налагането на частична или пълна карантина за разлика от други райони на страната. Жителите обаче като цяло изпълняват решенията, взети от властите, разпространявани чрез есемеси или по оглушителни високоговорители, инсталирани из целия град, който призовават да се избягва излизането навън, освен ако не е абсолютно необходимо.

Когато се осмелят да излязат, пешеходците често сменят тротоара, когато видят някой да върви насреща. В метрото, едно от най-големите в света, носенето на маска е задължително, както и в почти всеки магазин, който е останал отворен. А на влизане в която и да било обществена сграда, всеки бива подложен на проверка на телесната температура с пластмасов пистолет, насочван по смущаващ начин към челото. За онези, които остават затворени по домовете си, правителството е предвидило набор от съвети, като например, да правят упражнения, или за начините да избегнат тревогата пред перспективата от смърт от пневмония.

"Намалявайки потреблението на медии, които показват нещастни хора, ще намалите и тревогата и страховете си", пише в правителствена листовка.

За някои скуката може да е досадна.

"Единственото, което мога да ви кажа е, че вече няма какво да правя у дома", коментира един потребител в интернет под публикация на властите за намаляване на стреса.

Велеиколепното слънце, което щедро грееше над града през последните няколко дни в разгара на епидемията, изкара много от жителите навън от домовете им. Тези дръзки разходки незабавно предизвикаха публикуването на ново правителствено съобщение в социалните мрежи: "Не можете да се дезинфекцирате, като се печете на слънце".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?