Заради Общинска банка дясната коалиция в София отново е пред разрив

След няколко поредни труса, дясната коалиция за управление на София отново е пред изпитание. Във вторник от СДС и от ССД си отправиха взаимни обвинения, като поводът този път е Общинска банка и сделките с акции на финансовата институция, станали без знанието на столичната община и намалили дела ѝ в банката под мажоритарните 75 процента.

СДС ще разнищи сделките с акции на банката, се закани председателят на Столичния общински съвет (СОС) и зам.председател на НИС на СДС Владимир Кисьов след заседание на ръководството на синята партия. Той намекна, че СДС тълкуват като некоректно поведението на партньорите от ССД, които единствени знаели за намалелия дял на кметството. Запитан дали това ще повлияе на отношението между СДС и ССД, Кисьов отговори: "Естествено е, че няма да повлияе по най-комфортния начин".

Почти по същото време, групата на Стефан Софиянски в столичната община обвини Владимир Кисьов, че разбива дясната коалиция в София, защото е позволил на отцепниците от ССД да подпишат програмата за управление на столицата. Шестима съветници на Софиянски напуснаха миналата седмица партийната група в столичния парламент, като за повод бе посочена отново Общинска банка. Политическият секретар на ССД Милан Миланов заяви, че лично ще препоръча на ръководството на партията да не преговаря за предизборна коалиция със СДС заради поведението на Кисьов, който е зам.председател на партията.

Миналия четвъртък Столичният общински съвет реши да продаде целия си дял от 80.5% от капитала на банката на един, и то стратегически инвеститор. Ден по-късно се разбра, че кметството заедно с общинските дружества всъщност притежава по-малко от 75%, с които по устава на банката се взимат решенията. Това почти със сигурност обрича на неуспех търсенето на стратегически инвеститор.

Днес Владимир Кисьов изрази и мнението, че е редно да се промени устава на Общинска банка и решенията да се взимат с мнозинство от две-трети от акционерите, а не със сегашните три-четвърти.

Според информация в медиите, акционерното участие е намаляло, след като без санкцията на СОС две общински дружества - ВиК-София и "Пътища и съоръжения", са продали дяловете си в трезора на частни фирми, също съакционери в Общинска банка. От партията на Софиянски обаче предположиха във вторник пред Mediapool, че е възможно да няма директна продажба, а промяната да е станала при увеличението на капитала на банката.

Кисьов свиква извънредно заседание на СОС заради Общинска банка

Идният вторник Владимир Кисьов ще свика извънредно заседание на Столичния общински съвет, на който да се обсъди проблема с банката. Предложението му по-късно бе подкрепено от председателския съвет на СОС. На заседанието, на което е поканен и Надзорния съвет на Общинска банка, ще бъде предложено да се свика общо събрание на финансовата институция чрез представителите на общината в банката.

Тогава ще се вземе решение и дали да се сезира прокуратурата. Кисьов се надява до вторник столичните съветници да съберат пълна информация какво точно се е случило и по чие решение или давление е станало. Чака се информация от Общинска банка за акционерното участие, както и документи от общинските фирми за движението на дяловете им в банката.

След заседанието на НИС, на няколко пъти Кисьов подчерта пред медиите, че информацията за промените в Общинска банка не е официална и че СОС, както и СДС, не са знаели нищо за прехвърлянето на акциите. Той обаче отхвърли варианта случилото се да блокира продажбата на банката.

Кисьов потвърди, че по неофициална засега за съветниците информация двете общински дружества наистина са продали дяловете си в Общинска банка, като това е станало преди по-малко от месец, в периода 20 - 30 декември м.г. Така общинският дял в трезора, заедно с общинските фирми, вече е 72 процента, което не е достатъчно на бъдещия собственик да взема решения.

"Излиза, че хем имаш мажоритарен дял, хем някой друг те командва", иронично коментира Кисьов.

Според информация във в. Сега, акциите на "ВиК" и на "Пътища и съоръжения" са продадени на няколко вече приватизирани бивши общински фирми. В резултат на сделките, вече частните "Софстрой" и "Софийски аптеки" имат по около 10% от акциите на Общинска банка, а "БКС Средец" и "СМФ - Монтаж на инсталации и уредби" - по 3 процента.

В Управителния съвет на "Софстрой" е сестрата на секретаря на ССД Диляна Грозданова, чийто съпруг Любомир Павлов е председател на надзора на Общинска банка, пише в. "Сега".

Пред Mediapool председателят на групата на ССД Радослав Кацаров на практика потвърди, че е знаел ден преди решението на общината за намалелия ѝ дял в банката. Кацаров бе единственият председател на група, който се отзова на поканата на Любомир Павлов да ги запознае с актуалното акционерно състояние на банката.

На срещата в сряда с Надзора на Общинска Кацаров е бил запознат с акционерната книга. По думите му, от нея ясно личи, че общината държи 67% от капитала на банката, а общинските дружества - акционери - още 4-5 процента, което прави общо 71 - 72%. Решението на СОС бе взето в четвъртък, в присъствието и на Кацаров.

Той обаче лансира друга версия за промяната на акционерното участие. Радослав Кацаров предположи, че при увеличението на капитала на Общинска банка от 15 на 25 млн.лв. някои общински фирми акционери не са имали пари, за да запишат пропорционално на дела си увеличение и това е направено от някои други акционери в банката.

Същевременно от ССД предложиха да се създаде анкетна комисия, която да установи актуалното акционерно състояние на банката, има ли продажби на общински фирми към трети лица и доколко тези продажби са правомерни. За свой представител в комисията те ще предложат един от отцепниците - Славчо Шалев, защото му имали доверие.

Общинските фирми погазили забрана на СОС

Пред медиите Владимир Кисьов заяви, че с прехвърлянето на акциите двете общински дружества са направили 2 нарушения. Първото е, че за промяната в акционерното участие не е уведомен Банков надзор в БНБ. Предварително разрешение от банковия надзор за такива сделки се иска при придобиване на повече от 10% от акциите на даден трезор.

По-късно през деня обаче от Банков надзор на Централната банка коментираха пред БНР, че в началото на тази година Общинска банка е изпратила уведомление за промяната на акционерната ѝ структура.

Второто нарушение, посочено от Кисьов е, че "ВиК-София" и "Пътища и съоръжения" не са спазили решението на общинския съвет да не се правят никакви разпоредителни сделки с общинско имущество без знанието на СОС, докато не се приеме новата наредба, която още не е факт

В този момент никой не знае по чие решение общинските фирми са продали акциите си в Общинска банка, заяви Кисьов. Той уточни, че е говорил за случая със Стефан Софиянски и столичният кмет го уверил, че не знае нищо по случая.

Независимо чие е решението, по принцип то трябва да мине през Общинския съвет, но вероятно е станало еднолично, каза още Кисьов и допълни, че станалото надминава всякакви негови очаквания за незаконни действия.

Хората на Софиянски: Кисьов торпилира дясното мнозинство

Допускайки отцепниците да подпишат програмата за управление на София, председателят на СОС торпилира дясното мнозинство в столицата, обвиниха пък от партията на Стефан Софиянски. Те заявиха, че след действията си Кисьов вече не е техния председател на СОС, но в същото време не отговориха положително на въпроса ще поискат ли оставката му и декларираха, че ССД няма по собствено желание да напусне дясната коалиция.

Шестима съветници на ССД начело с Пламен Илиев миналата седмица гласуваха срещу позицията на кмета и останалите си колеги общината да не продава целия си дял в банката. Минути след решението те обявиха, че напускат групата на ССД, защото били подложени на натиск от шефа на Общинска банка Любомир Павлов заради позицията си. В същото време декларираха, че остават в партията ССД и ще помагат на кмета Софиянски.

Според друга версия за напускането им обаче разцеплението в редиците на ССД е станало с подкрепата на бившия председател на СОС Антоан Николов, с който Пламен Илиев е в близки връзки.

На практика Владимир Кисьов е припознал отцепниците като политически субект, а те не са такъв, защото зад тях не стои политическа партия, заяви лидерът на официалната общинска група на ССД Радослав Кацаров. По думите му, с действията си СДС губи един сериозен политически партньор в СОС за сметка на един политически брокер.

От ССД обвиниха партньорите си от "Раковски" 134, че са очаквали при партийния трус СДС да им върне подкрепата, оказана от хората на Софиянски при разцеплението на сините след оформянето на ДСБ.

Не желая да бъде арбитър на вътрешнопартийни дрязги, Пламен Илиев ме уведоми, че не са напуснали ССД, всеки съветнически глас за дясното управление на София е в полза на столичани, коментира кратко Кисьов.

От ССД обаче контрираха, че партията няма механизъм да изключи отцепниците и затова ясно ги е призовала да напуснат.

Радомир Чолаков припозна в действията на Кисьов кампания за разрушаване на дясната коалиция в София и прогнозира, че това ще рефлектира върху разрушаването и на дясното пространство в национален мащаб. Политическият секретар на партията Милан Миланов лично ще препоръча на ръководството на ССД да не преговарят със СДС за формиране на предизборна коалиция при положение, че един високопоставен член на ръководството на сините разбива дясната коалиция на ниво община. "Тогава няма да става дума за една банка и за лична война за нея, а за национални интереси", заяви Миланов.

Според него това не е добър знак и към останалите десни политически сили, участвали на срещата на 10 ноември. Някой, който те е предал веднъж, ще те предаде и втори път, коментираха още хората на Софиянски възможността за коалиране със СДС на национално ниво.

На брифинга присъства мълчаливо и водачът на отцепниците Пламен Илиев.

Споделяне

Още от България