Заради Турция България може да вдигне транзитните пътни такси

Заради Турция България може да вдигне транзитните пътни такси

Страната ни е готова да вдигне двойно пътните такси за чуждите превозвачи заради пречките, които Турция създава пред българските превозвачи, ако не договори с Анкара решение на проблема.

"Ако не решим спорните въпроси в един разумен диалог - по комшийски, може да вдигнем транзитната такса двойно, например от 43 евро сега на 86 евро", предупреди транспортният министър Данаил Папазов във вторник. Тази мярка обаче ще се отрази върху превозвачите и от други страни, тъй като няма вариант, в който България да промени таксите само за турските тирове като реципрочна мярка за създаваните от турска страна проблеми.

За последните дни Турция е глобила шестима български превозвачи, като само за един имаме основание да кажем, че санкцията е основателна, стана ясно от думите на Папазов. Наложената глоба на българските превозвачи е по 3000 евро.

Два са нерешените проблеми. Единият е свързан с ползването на разрешително, издадено на един български превозвач от друг. Този въпрос обаче скоро се очаква да бъде решен, след като българската страна предостави на турската на кой превозвач какви разрешителни са издадени, обясни министър Папазов.

По-сериозен и засега без решение остава проблемът с произхода на превозваната стока, когато тя е натоварена в друга страна. Например когато български тир товари стока в Германия, която е произведена в Австрия, и след това я кара в Турция. Според турската страна той трябва да има разрешително за трета страна, докато според международните договори не е необходимо, посочи министър Папазов.

Той заплаши, че ако турската страна откаже да изпълнява международните си ангажименти, България ще предприеме реципрочни действия спрямо турските превозвачи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?