Засега няма опасност от преливане на язовир "Тича" и река Камчия

Нивото на язовир "Тича" е спадало с 2 сантиметра под преливника, съобщи управителят на "Напоителни системи" - Шумен Юлиян Вълчев в неделя, когато от язовира се изпускаха по 36-37 кубика вода в секунда.

По-рано бе въведено денонощно наблюдение на нивото Камчия. В нея се оттичат преливащите води от язовир "Тича" и река Врана, в която се събират високите води от района на Търговище.

Продължава денонощното наблюдение на язовир "Тича" и река Камчия, поради неспиращите валежи в района. Всички служители на "Напоителни системи" в Шумен са готови да реагират при необходимост. Осигурена е и необходимата техника, за да не се допусне заливане на село Бял бряг, съобщиха от "Напоителни системи".

Прелива язовир "Камчия" с 82 куб. м. в секунда в река Луда Камчия, която се влива в язовир "Цонево", край Варна. Само за едно денонощие яз. "Цонево" е намалил свободния си обем с 6 млн. куб.м. и в момента разполага със свободни 30 млн. куб. м. Язовир "Цонево" изпуска по 15 куб.м. вода в секунда, за да се увеличи свободният обем, но притокът в язовира е голям - 100 куб.м. в секунда.

Ако интензитетът на валежите продължи през следващите 4-5 дни, язовир "Цонево" ще започне да прелива, алармират от "Напоителни системи", клон Варна. В съобщението се посочва, че в язовир "Цонево" все още не е отстранена аварията, възникнала през март т. г. Става въпрос за частично разрушаване на една от стените на енергогасителя на основен изпускател на язовира.

Средствата за изготвяне на проект и отстраняване на аварията са одобрени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) при Министерски съвет, но все още не са постъпили в "Напоителни системи" ЕАД, посочват от дружеството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?