Засега няма потвърден случай на западнонилска треска в България

Засега няма потвърден случай на западнонилска треска в България

Резултатите на детето от Русе, за което се предполагаше, че може да е заразено със западнонилска треска, "засега са отрицателни", съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред бТВ.

По думите му детето вече е здраво, а дали симптомите му са се дължали на този вирус, ще стане ясно следващата седмица.

По-рано във вторник самият той съобщи, че има сериозни съмнения за това, че детето е заразено със западнонилска треска.

Той не даде повече подробности за случая, като уточни само, че детето е малко. Заразата се предава при ухапване от комар. Кантарджиев припомни, че миналата година също имаше случаи на заразени със западнонилска треска и се е стигнало до два смъртни случая.

Междувременно Сърбия потвърди първия за тази година случай на западнонилска треска. От Института за обществено здраве информират, че пациентът е 84-годишна жена от Белград, която има различни хронични заболявания. Западнонилската треска е вирусно заболяване, което се предава при ухапване от заразен комар. Главно огнище на заразата са различни видове птици, докато човешкият организъм е случаен “домакин” и инфекцията не може да се предаде на друг човек.

Около 80% от заразените нямат никакви симптоми на заболяване, а при останалите заболяването прилича на грипно състояние. По-малко от 1% от заразените със западнонилска треска получават усложнения като менингит и енцефалит.  

Споделяне

Още от България