Защо Сингапур бе избран за домакин на срещата между Тръмп и Ким Чен-ун

Доналд Тръм и Ким Чен-ун
Министерството на външните работи на Сингапур потвърди вчера, че градът държава ще бъде домакин на срещата на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея, съобщи Франс прес.
 
Според наблюдатели този южноазиатски финансов център твърде вероятно е бил избран заради своя неутралитет, условия по сигурността и способността си да организира международни срещи от такъв ранг.
 
Ултрамодерният град държава, разполагащ с внушителна инфраструктура за сигурност, е смятан за едно от най-безопасните места в Азия.
 
Сингапур освен това налага строги ограничения на свободата на медиите и на обществени прояви като митинги и протести - контрол, който вдъхва спокойствие дори у севернокорейците.
 
Освен това Сингапур е една от малкото държави, които имат топли дипломатически отношения и със САЩ, и със Северна Корея. Вашингтон е смятан за близък партньор, а Пхенян има там посолство.
 
Сингапур и Северна Корея имат дългогодишно партньорство, въпреки че то бе подложено на изпитание миналата година, когато Сингапур наложи нови търговски санкции на Пхенян. 
 
Китай, основният съюзник на Северна Корея, също гледа с добро око на страната домакин на предстоящата среща на върха.
 
"Тъй като е неутрална страна и малка държава без желание или способност да навреди на други държави и техните интереси, Сингапур се явява идеален кандидат", каза Лим Тай Вей от Сингапурския национален университет.
 
Въпреки че рядко напуска страната си, откакто дойде на власт, Ким Чен-ун ще пропътува 5000 км от Пхенян, за да участва в тези преговори.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?