Защо страните от ЕС отхвърлиха "черния списък" на ЕК за прането на пари

Защо страните от ЕС отхвърлиха "черния списък" на ЕК за прането на пари

Сред страните членки на ЕС рядко цари толкова голямо единодушие: 27 от 28-те държави в ЕС отхвърлиха едно предложение на ЕК за борба срещу прането на пари по света. Става дума за следното: преди месец ЕК представи списък с 23 "високорискови" държави и територии, които отхвърлят борбата срещу прането на пари. С този "черен списък" ЕК иска да задължи банките в ЕС да подхождат много внимателно към сделки с изредените страни. Под "пране на пари" ЕС подразбира вкарването в нормалния паричен поток на необложени с данъци печалби, които биват депозирани в различни банкови сметки или пък се използват за закупуване на недвижими имоти. Много често тези печалби произлизат от търговия с наркотици, проституция и организирана престъпност.

Очевидно страните членки на ЕС отхвърлят този "черен списък" на ЕК, защото в него са включени Саудитска Арабия и принадлежащи към САЩ територии. Но защо? Защото явно САЩ и Саудитска Арабия са оказали силен дипломатически натиск, за да бъдат изключени от "черния списък". На срещата на върха между ЕС и Лигата на арабските държави, която се проведе миналия понеделник, британската правителствена ръководителка Тереза Мей и федералната канцлерка Ангела Меркел са провели двустранни разговори със саудитския крал. Според публикация във "Файненшъл таймс", крал Салман е повдигнал темата в Шарм ел Шейх и е предупредил за евентуални финансови последствия.

Остри критики от САЩ 

Някои страни като Холандия, които също минават за данъчни оазиси в самия ЕС, се противопоставят остро на "черния списък" на ЕК. Той обхваща много повече страни и територии, отколкото списъкът на международната организация "Financial Action Task Force", която играе водеща роля в борбата срещу прането на пари. Нейният списък включва само 13 държави. Саудитска Арабия не е там, нито пък принадлежащите към САЩ територии Гуам, Пуерто Рико, Вирджинските острови и Американска Самоа. ЕК обаче иска да "очерни" и тези територии.

Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сънланд окачестви списъка на европейците като "чиста политическа маневра". Той предупреди ЕС да не подклажда спорове с американското правителство и други съюзнически нации.

Сега в спора за данъчните оазиси и "перачниците на пари" отново на ход е ЕК. Според неин говорител, ЕК е задължена да представи т.нар. "черен списък" съгласно европейската директива срещу прането на пари. Сега ЕК вероятно отново ще анализира страните и ще изготви нов списък, който трябва да бъде одобрен от страните-членки. ЕК отхвърли обвиненията, че критериите, по които са оценявани страните, били "непрозрачни". "Критериите за оценка са разработени в сътрудничество със страните членки", заяви говорителката на ЕК Мина Андреева.  Тя препоръча на финансовите министри от ЕС да се занимаят с оспорвания списък на срещата си на 11 март. "Списъкът представлява сериозен напредък в борбата срещу мръсните пари", заяви германският евродепутат Свен Гиголд при представянето на първоначалния "черен списък" на ЕК в средата на февруари. Сега обаче не е ясно какво ще остане от него.

Тази седмица разследваща комисия на Европейския парламент (ЕП) даде много лоша оценка на страните-членки по отношение на "данъчните оазиси и прането на пари". "Въпреки многото пропуски, които бяха констатирани при скандалите в Люксембург и Панама, някои страни-членки все още не са готови за промени", четем в доклада на ЕП.

"Европа има сериозен проблем"

Датският социалдемократ Йепе Кофод заяви, че в това отношение Европа има "много сериозен проблем". "Много страни-членки нямат политическата воля за действие, тъй като самите те функционират като данъчни оазиси и осигуряват най-ниските данъчни ставки за големи концерни", допълни той. В доклада на ЕП се споменават Холандия, Люксембург, Белгия, Кипър, Малта, Ирландия и Унгария. ЕП отправя критика и срещу Германия заради това, че не е сложила край на т.нар. "Cum-Ex" сделки, с които се източват данъчни средства. Освен това ЕП настоява за създаването на европейска служба за трансгранична борба срещу прането на пари и укриването на данъци. Досега страните-членки отхвърлят това предложение.

А ето и как изглежда първоначалният "черен списък" на ЕК: в него са включени Афганистан, Американска Самоа, Бахамските острови, Ботсвана, Вирджинските острови, Гана, Гуам, Етиопия, Иран, Ирак, Йемен, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Сирия, Северна Корея, Тринидад и Тобаго, Тунис, Шри Ланка.

Споделяне

Още от Бизнес