Засилен интерес на български фирми към бизнес в Куба

 Министър Александър Манолев и президента на Камарата Орландо Ернандез Гюйен

Засилен интерес от страна на български компании да развиват бизнес в Куба, отчита Търговската камара на островната държава, която обяви готовност да помага на дружествата, искащи да работят в страната. Това съобщиха от Министерството на икономиката след среща в сряда на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и президента на Камарата Орландо Ернандез Гюйен. Двамата са разговаряли по време на Международния панаир FIHAV 2017, който се провежда в Хавана.

Няколко български проекта са стартирали от началото на 2017 г.

Сред тях са такива на "Приста Ойл" и "Рубелла", които са стартирали преговори за създаване на смесени предприятия с кубински партньори за производства в Куба в своите отрасли.

Друга компания - "Булгаргеомин" също води разговори с Министерството на енергетиката и мините за съвместно предприятие за рудодобив. Сред примерите е и фирма "АSHCUBA", която планира регистриране на смесена фирма в туризма с кубинското туристическо обединение КУБАНАКАН за построяване на хотел в близост до Хавана. "За нас е много важно подобни компании да имат партньор на място в Куба, към който да се обърнат и който да им помогне да направят първите си стъпки до реализацията на конкретен проект", казва зам.-министър Манолев, цитиран в съобщението.

Орландо Гюйен се ангажирал, че представителите на българския бизнес могат да разчитат на подкрепата на Търговската камара на Куба. По думите му те могат да помогнат не само с насочването на компаниите към потенциални партньори и разясняване на административните разпоредби в отделни отрасли, но и с регистрацията на чужди фирми в Куба.

Имаме много добро партньорство с България и сме готови да подкрепяме компаниите от вашата страна, които имат конкретен интерес, посочи той. До този момент те са оказвали помощ на отделни представители на бизнеса, които са се обръщали към тях, но е липсвала достатъчно информация и процесът не е бил добре канализиран. Сега диалогът ще бъде много по-оперативен, като в него активно ще участва и търговско-икономическата служба на България, която вече е възстановена и действа на място, допълниха от ведомството.

Александър Манолев обещал българското министерство да подкрепя този процес и обяснил, че от Куба има проявен интерес за внос на активни субстанции и на готови лекарствени форми от България. Също така имало интерес към български млечни продукти - сирена, кашкавали, масло в малки, средни и големи опаковки, и различни плодови млека и десерти, които да бъдат предлагани основно в хотелските вериги.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?