Засилени мерки за сигурност в Европа и САЩ заради Нова година

Осем КПП-та ще пропуската празнуващите в центъра на София

Засилени мерки за сигурност в Европа и САЩ заради Нова година

Властите в държавите от ЕС и САЩ обявиха засилени мерки за сигурност заради новогодишните празненства.

Полицията в Ню Йорк обяви, че ще бъдат увеличение полицейските наблюдателни постове, което ще важи най-вече за "Таймс скуеър", където традиционно се събират най-много хора, съобщават медиите в САЩ, цитирани от бТВ. Полицията казва, че засега няма непосредствени заплахи за Ню Йорк или за "Таймс скуеър".

В Лас Вегас органите на реда добавят екипи за наблюдение и снайперисти по покривите за новогодишните празненства. Повече от 300 души от националната гвардия и около 1500 полицаи ще бъдат разположени в града. Полицията в Лос Анджелис напомни на жителите, че пускането на фойерверки и празничната стрелба са забранени в целия град.

Празнуващите в европейските градове ще бъдат подложени на проверки на чантите, претърсвания и други мерки за сигурност.

Париж изпраща почти 8000 полицаи и войници, които да се грижат за безопасността на френската столица и околностите ѝ. Полицията ще обърне особено внимание на Шан-з-Елизе, където е забранен алкохолът. Празнуващите ще бъдат подложени на проверки на чантите и ще бъдат поставени бетонни блокове, които да не позволяват влизането на автомобили. В цяла Франция ще патрулират близо 100 хиляди полицаи и войници.

Германският град Хамбург постави нови охранителни камери преди новогодишната нощ.

Лондонската полиция заяви, че хората трябва да свикнат с гледката на въоръжени служители на реда, а в центъра на британската столица ще бъдат поставени заграждения за автомобили. Полицията обаче каза, че мерките не са продиктувани от конкретна разузнавателна информация, а са планирани от месеци.

Осем пропускателни пункта и строг контрол ще има на входовете и на столичния площад "Княз Александър I", където ще бъде новогодишният концерт.

"Ще има контролно-пропускателни пунктове откъм "Мария Луиза", от метростанциите - там е най-големият поток откъм президентството. Ще има на "Александър Батенберг" КПП-та, ще има на улица "Бенковска" и "Раковска", задната страна на стената, която е на „Дякон Игнатий“, градинката на улица "Московска" и на "Малко Търново“, каза Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община пред БНР.

Той предупреди, че пиротехническите изделия и стъклените бутилки са забранени на концерта. В петък МВР съобщи, че ще има екипи спецполицаи с автоматично оръжие, които ще охраняват стратегическите обекти в София по време на новогодишните празненства.

Площад "Княз Александър I" ще бъде заграден с тежка техника, за да се предотвратят евентуални опити за навлизане на автомобили или камиони сред празнуващите. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?