Затъваме в кризата, реформата не се изчерпва с вътрешния ред

България затъва в кризата и от началото на годината е сред лошите европейски примери в бюджетната сфера, заявиха в сряда лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов, правейки оценка за първата година от управлението на кабинета "Борисов". Според тях изходът е да бъдат приложени предложените от тях антикризисни мерки.

От ГЕРБ пък призоваха Синята коалиция да предложи конкретни мерки за справяне с кризата.

Докладът на ЕК е само за секторите съдебна система и вътрешен ред

Двамата съпредседатели на Синята коалиция отговориха на думите на премиера Бойко Борисов, който във вторник посъветва всички, които го критикуват, да прочетат констатацията на Брюксел, че "в България се е появил силен устрем за реформа".

Според лидера на СДС Мартин Димитров би било голяма грешка да се реформират само секторите съдебна система и вътрешен ред. След доклада на ЕК Бойко Борисов каза, че е необходим екшън план в правосъдието, но още по-необходим е в икономическата и бюджетната област, добави Мартин Димитров.

"Този доклад е само за съдебната реформа, само за противодействието на престъпността и за работата на тези органи. Този доклад не е за здравна реформа, той не е за образователна реформа, той не е за реформа в сферата на институциите и администрацията, той не засяга тези теми. Но това, което вълнува хората, е как ще се излезе от кризата", отбеляза Иван Костов.

Загубената година може да бъде компенсирана

Според Синята коалиция загубената година може да бъде компенсирана. Въпросът е какво се прави оттук нататък, коментира Мартин Димитров.

Сред най-неотложните мерки десните посочиха спешно разплащане с бизнеса, спиране на проекта АЕЦ-Белене, радикално съкращаване на неефективните разходи, подобряване на усвояването на еврофондовете.

Според сметките на Костов страната ни няма да успее да усвои около 700-800 млн. евро. При положение, че няма преки чуждестранни инвестиции, по какъв друг начин България може да излезе от кризата, освен с привличане на инвеститори и парите, отпускани от еврофондовете, попита Костов.

Не можем да си представим, че кабинетът има пари за тютюнопроизводителите, за ядрената централа, за "Южен поток", а няма средства за бизнеса, каза Мартин Димитров.

Според Иван Костов големият проблем на правителството е да удържи бюджета и да не се стигне до нова актуализация, защото "напрежението върху бюджета е огромно преди всичко по линията на трудно събираните приходи, и шансът да не се съберат тези приходи е за съжаление все по-голям и по-голям".

В интервю пред Нова телевизия лидерът на ДСБ изказа специално опасения по отношение на пенсиите, заради излизането в пенсия на нови 130 000 пенсионери.

"Най- големите набори се пенсионират - 1947-ми, 1948-ми 1949-и, 1950-и, 1951-и, започват да излизат в пенсия. Всички тези хора са със сравнително високи заплати за общото ниво. Пенсиите им са големи, нараства задължението да се плащат пенсии с около половин милиард, представяте ли си какво нещо е. Върху НОИ се оказва огромен натиск и пак трябва да има реформи", каза Костов.

Той обясни, че, за да се избегне всичко това, Синята коалиция предлага драстично намаляване на институциите първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни средства с една трета.

ГЕРБ: Предложете конкретни мерки

В отговор от ГЕРБ призоваха Синята коалиция да предложи конкретни мерки за справяне с кризата. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова опроверга твърденията на десните, че управляващите нямат ясен антикризисен план.

С актуализацията на бюджета над 900 млн. лева бяха съкратени от разходите в администрацията, отбеляза Стоянова. Към момента над 350 млн. лева вече са разплатени на бизнеса, като парите бяха залегнали в бюджета, добави тя. Стоянова допълни, че в ГЕРБ са готови да чуят конкретните предложения, но повечето от текстовете на ДСБ и СДС, предложени между първото и второто четене при актуализацията на бюджета, били неприложими.

Като пример тя посочи проект на поправка, с която се е предлагало да бъде съставен национален регистър на всички сключени от общините и първостепенните разпоредители договори, като те трябва да бъдат предварително парафирани от министъра на финансите. Вие представяте ли си как министър Симеон Дянков би могъл да подпише договорите на цялата държава, попита Стоянова.

Тя уточни, че управляващите приемат предложения от целия политически спектър, както и от стопански организации.

Председателят на бюджетната комисия не приема опасенията на Мартин Димитров и Иван Костов за недостиг на средства за пенсии в края на годината. В средата на лятото, след току-що актуализирания бюджет, да се нагнетява подобно напрежение, да се събуждат страховете на хората, което при всички случаи влияе на икономиката, е вредно, добави Стоянова.

Заместник-председателят на икономическата комисия Делян Добрев определи като странно, че от Синята коалиция не виждат положителните сигнали, тъй като те също са свидетели на всичко, което се случва в страната. Защо, когато имаме основания за умерен оптимизъм, те излизат с подобен род декларации, попита той. Добрев цитира статия в американското издание "Уолстрийт джърнъл", в която се посочва, че българската икономика се стабилизира и се справя с финансовата криза по-добре от повечето си съседни страни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?