Затвор за купуване на гласове на избори

Затвор за купуване на гласове на избори

Купуването на гласове на избори да се наказва със затвор или глоба. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), приети на първо четене от парламента в петък. Вносител на промените е депутатът от партия “Атака” Павел Шопов.

Поправката на Шопов беше единствената от шестте към кодекса, внесени от негови колеги по други казуси, които бяха подложени на гласуване. Останалите пет бяха отхвърлени. 

Според внесените от Шопов промени със затвор от 6 месеца до 2 години или с глоба от 500 до 1000 лева се наказва лице, което в качеството си на гласоподавател  поиска или приеме облаги, за да упражни вота си по определен начин. Със затвор от 1 до 3 г. или с глоба от 1000 до 3000 лева се наказва и този, който предложи или раздава облаги за гласуване на избори по определен начин.

Най-спорната от промените в НК, която бе отхвърлена, е завишаването на допустимите промили алкохол в кръвта, при които шофьорите могат да бъдат подведени под отговорност, ако предизвикат пътно-транспортно произшествие. Искаше се те да бъдат завишени от 1.2 на 1.5.

Предложението e на правителството и е било внесено в парламента още на 27 откомври 2006 г. като промяна в Закона за движение по пътищата. Тъй като се отнася и до промени в Наказателния кодекс, които не са били подготвени, депутатът от НДСВ Йордан Мирчев ги написал и ги внесъл като свое предложение в качеството му на председател на транспортната комисия.  

Мотивът за внасянето на промяната от правителството бе, че съдилищата са задръстени от дела, което прави съдопроизводството бавно и неефективно. При обсъждането на текстовете в четвъртък реакцията на депутатите бе остро негативна.

Някои депутати се опитаха да свържат поправката с казуса със световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който предизвика тежка катастрофа и уби един човек и рани тежко друг. Установено бе, че Стависки е шофирал пийнал, а в кръвта му бе регистриран 1.2 промила алкохол. Напомнено бе обаче, че поправката за повишаване на допустимите промили е била внесена доста преди инцидента.

Останалите предложения за промяна на НК също бяха отхвърлени.

Споделяне

Още от България