Затворените заради епидемията сгради носят риск от разпространение от легионерска болест

Затворените заради епидемията сгради носят риск от разпространение от легионерска болест

Търговските сгради, които затвориха врати за седмици, за да се спре разпространението на Ковид-19, могат да допринесат за разпространение на друга белодробна инфекция - легионерската болест, предаде Ройтерс. Здравни експерти призоваха търговските сгради предпазливо да отворят отново врати, за да се предотврати епидемия от тази форма на пневмония, която в някои случаи е с летален изход.

Внезапното затваряне на училища, заводи, бизнес сгради и правителствени офиси стана причина за безпрецедентно отклоняване на консумацията на вода. Недостигът на хлорирана вода в тръбопроводите и температурните промени създадоха идеални условия за поява на бактерии, които предизвикват легионерската болест, предупредиха експертите.

Ако е диагностицирана рано, легионерската болест е свързана с по-малко здравни рискове, отколкото коронавируса. Много случаи на легионерска болест успешно се лекуват с антибиотици, а освен това тя не се предава от един човек на друг.

Но тъй като редица търговски обекти обмислят възможността да отворят отново врати, за всеки от тях, който не е използвал пълния си капацитет в разстояние на повече от три седмици, има риск от разпространение на легионерска болест.

"Кой би искал да има сериозни здравни проблеми, след като е оцелял от Covid-19?“, попита риторично експертката Моли Сканлън от Аризона. "Здравната ни система вече е под толкова голям стрес. Подобен риск има за училища, гимназии, фабрики, хотели, ресторанти, амбулаторни хирургични центрове."

Споделяне

Още от Коронавирус