Затворник, пребит от полицаи, осъди България за 3000 евро обезщетение

Затворник, малтретиран и бит от полицаи по време на конвоирането му от Бургас до София за заседание на Върховния касационен съд по делото му, е осъдил България за обезщетение от 3000 евро, съобщиха в сряда от Българския хелзинкски комитет (БХК).

 

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е постановил още страната ни да заплати и 1280 евро разноски по делото.

 

Казусът датира от 2002 г., когато Димитър Димитров е прехвърлен от затвора в Бургас в Пловдив, ден преди да бъде конвоиран до ВКС в София.

 

Жалбоподателят е бил с белезници между други двама затворници. Когато поискал да му бъде освободена едната ръка, за да носи багажа си, е бил ударен в лицето и наруган от полицай.

 

В знак на протест Димитров седнал на земята, след което бил ритан продължително от униформените в корема, кръста и ребрата, докато накрая не бил в състояние сам да се изправи. Тогава полицаите го полели със студена вода и го хвърляли няколко пъти на земята.

 

Освен от полицейско насилие Димитров се оплака пред ЕСПЧ и от липсата на ефективно разследване на неговите показания. Разчитал е на защита главно от член 3 на Европейската конвенция за правата на човека, допълват от БХК, които са му оказали съдействие, за да заведе делото.

Споделяне

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?