Затворник, пребит от полицаи, осъди България за 3000 евро обезщетение

Затворник, малтретиран и бит от полицаи по време на конвоирането му от Бургас до София за заседание на Върховния касационен съд по делото му, е осъдил България за обезщетение от 3000 евро, съобщиха в сряда от Българския хелзинкски комитет (БХК).

 

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е постановил още страната ни да заплати и 1280 евро разноски по делото.

 

Казусът датира от 2002 г., когато Димитър Димитров е прехвърлен от затвора в Бургас в Пловдив, ден преди да бъде конвоиран до ВКС в София.

 

Жалбоподателят е бил с белезници между други двама затворници. Когато поискал да му бъде освободена едната ръка, за да носи багажа си, е бил ударен в лицето и наруган от полицай.

 

В знак на протест Димитров седнал на земята, след което бил ритан продължително от униформените в корема, кръста и ребрата, докато накрая не бил в състояние сам да се изправи. Тогава полицаите го полели със студена вода и го хвърляли няколко пъти на земята.

 

Освен от полицейско насилие Димитров се оплака пред ЕСПЧ и от липсата на ефективно разследване на неговите показания. Разчитал е на защита главно от член 3 на Европейската конвенция за правата на човека, допълват от БХК, които са му оказали съдействие, за да заведе делото.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?