Заведенията на закрито отварят от 1 юни

Забраната за нощните клубове може да падне от 15 юни, театри и опери също ще могат да работят

Сн. БГНЕС

Вътрешните помещения на ресторантите и кафенетата може да бъдат отворени от 1 юни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във вторник пред бТВ.

По непотвърдена информация на "Нова телевизия" от 15 юни пък може да отпадне забраната за работа на нощните клубове.

В момента е позволено да работят единствено откритите площи на заведенията. Масите за посетителите трябва да са на метър и половина една от друга, а служителите да са с предпазни средства.

От думите на Ангелкова се разбра, че подобни правила ще важат и при отварянето на закритите площи на заведенията.

Очакваше се още от вторник, 26 май, да бъдат отворени и танцовите зали. До момента обаче заповед за отпадане на ограничението за функционирането им няма.

Отварянето на залите за танци беше договорено на среща по-рано през деня, в която участваха представители на сектора, на Съюза на артистите, както и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов. На нея беше договорено да бъдат отворени залите на театри, опери и филхармонии и да стане възможно организирането на спектакли на закрито. Към момента е позволено такива да се правят само навън.

Танцовите клубове ще могат да отворят при условие, че осигурят 4 кв. метра на човек и при групи с не повече от 20 души, обясни Милена Налбантова, посланик за България на Световната артистична танцова федерация, цитирана от БНР.

Ползването на маски и ръкавици е препоръчително.

"Това, което беше много важно да разрешим като проблем, е, че се отварят абсолютно всички зали – читалища, културни домове, младежки центрове, физкултурни зали и салони, военни клубове", добави Налбантова.

Театрите също ще могат вече да играят постановки на закрито, каза след срещата Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

По думите му в закритите пространства ще се ползват при запълване на до 30% от капацитета на местата. За сцените на открито ще могат да се продават до половината от местата. В момента ограничението за тях е 30 на сто.

Поканата за срещата във вторник дойде след протест за отварянето на залите за танци. Той беше организиран заради продължаващата забрана за работа на школите и липсата на държавно подпомагане за сектора.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?