Завой в позицията за военното ни присъствие в Ирак?

България ще реши през януари дали да остави контингента си в Ирак, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров, обвързвайки въпроса с обща позиция на Европейския съюз, или легитимация от НАТО или ООН.

"Политическо решение по въпроса ще бъде взето през януари", посочи министър Свинаров в интервю за Франс прес, цитирано от БТА.

Преди два месеца той обяви на неформална среща на военните министри от НАТО, че срокът на престоя на българския батальон ще зависи от това кога иракските сили за сигурност ще са достатъчно подготвени да поемат отговорност за опазването на реда и стабилността в страната.

Министър Свинаров заявява пред АФП, че в момента се анализира плюсовете и минусите на българското военно присъствие в Ирак.

Той обаче подчерта, че би предпочел "различно ниво на легитимация" - на европейско ниво - на българското присъствие, тъй като европейските страни, участващи във водената от САЩ коалиция, не са формулирали обща позиция по въпроса, въпреки че заедно подкрепиха САЩ преди войната.

"Това е много важен въпрос и политическа тема във всяка европейска страна, която участва в коалицията", посочи Свинаров.

Той допълни, че ако европейските страни не се споразумеят за обща позиция за военното присъствие в Ирак, то тогава би искал да види "ясно решение по въпроса на ООН или на НАТО".

Това е нова позиция на София, която идва след като Унгария и Холандия обявиха, че приключват мисиите си в Ирак след провеждането на изборите там през януари. Ако смяната на българската позиция бъде официално потвърдена, тя може да се обвърже и с предстоящите парламентарни избори и исканията от страна на БСП за по-ранно изтегляне от Ирак.

Преди по-малко от месец премиерът Сакскобургготски заяви пред парламента, че международната коалиция в Ирак вече има консенсусна позиция да изчака резултатите и ефекта от изборите там през януари 2005 г. и едва след това да прецени общата си стратегия за сроковете на изтеглянето.

"Нашият корпус не бива да остане и ден повече в случай, че партньорите ни решат да се изтеглим", обясни Сакскобургготски.

Той припомни, че участието на България в Ирак е регламентирано с решение на Народното събрание. Той изреди и трите условия за нов мандат на военния контингент, които обаче не са налице в момента. Това са приключване на мисията в рамките на коалицията, при качествена промяна на обстановката в Ирак или конкретна парламентарна инициатива.

Ген. Колев: Неприятно е съюзник да напуска преди приключване на операцията

На този етап няма официални решения за българския контингент в Ирак с оглед предстоящите там избори, каза в сряда началникът на Генералния щаб Никола Колев след среща на висшето военно ръководство с членовете на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България.

Ген. Колев добави, че след изборите в Ирак ще има обсъждане на политическо и военно ниво по какъв начин България да продължи участието си в тази операция.

Началникът на ГЩ каза, че евентуалното изтегляне на украинския контингент в Ирак няма да се отрази директно на работата на българския така, както ще се отрази изтеглянето на унгарския контингент.

Отбелязвайки, че решенията на всяка страна са суверенни, ген. Колев каза, че от военна гледна точка е неприятно, когато съюзник напуска бойното поле преди да е завършила операцията.

Ще държим МиГ-овете докато купим западни изтребители

В интервюто за АФП министър Свинаров посочи също, че България ще задържи съветските си изтребители МиГ-29, докато очаква да купи нови военни самолети от Запада.

"Ако България не използва МиГ-овете си, това на практика ще означава, че няма да имаме бойни самолети и това не е добре нито за българската авиация, нито за сигурността на региона", посочи военният министър.

Същевременно той ясно си давал сметка, че страната ни няма да участва в операции на НАТО с изтребители МиГ-29. "Затова говорим за удължаване на живота на тези изтребители и за използването им само на българска територия за кратък период от време", отбеляза Свинаров. Той допълни, че България се стреми да закупи многофункционални бойни самолети от Запада.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?