Завръщане на Луната и човек на Марс - до 2020 г.

Амбициозният план на президента Джордж Буш за завръщане на човек на Луната и евентуално изпращане на човек на Марс преди 2020 г. бяха посрещнати и с възторг, и със скептицизъм, предаде Си Ен Ен.

Обявеният от Буш план е на стойност 12 милиарда долара. В реч в главната квартира на НАСА във Вашингтон президентът заяви, че иска да се създаде лунна база, която да бъде използвана като стартова станция за изпращане на астронавти на Марс и на места, разположени след Червената планета.

Нов космически кораб

Плановете включват и създаването на ново транспортно средство, което да замени флотилията американски совалки, която стои на земята след катастрофата на совалката Колумбия преди година.

Буш покани и други държави да се присъединят да се присъединят към пътешествието, за което той настоя, че не е надпревара.

"Ще дадем на НАСА нов фокус и нова визия за бъдещи изследвания. Ще построим нови кораби, с които човек ще лети в Космоса, ще завоюваме нови територии на Луната, за да подготвим нови пътувания към световете извън нашия", посочи Буш.

"Ние не знаем докъде ще стигнат тези пътешествия, но засега знаем това - човешките същества се отпарят в Космоса", продължи американският президент.

"По нататък той каза: "Човечеството се отправя към висините поради същата причина, поради която преди се отправяше към нови земи и прекоси открити морета. Ние избрахме да изследваме Космоса, защото това ще подобри нашия живот и ще повдигне националния ни дух".

Критики и възторг

Критиците на Буш обаче побързаха да се противопоставят на космическите му амбиции, като казаха, че инициативата, обявена в годината на изборите, е скъпа и не трябва да се извежда като приоритет.

Някои конгресмени повдигнаха въпроса дали финансирането ще е достатъчно, за да се постигнат поставените от президента амбициозни цели.

Водещи представители на опозиционната Демократическа партия обаче заявиха, че ще бъде по-добре парите да се инвестират в създаването на нови работни места, подобряването на обществения сектор и справяне с големия бюджетен дефицит на страната.

Някои оцениха обявения от президента план като първосигнална реакция на китайската космическа програма, при която успешно беше изпратен първият китайски астронавт в Космоса през октомври м.г.

Китайско - американско космическо съперничество

Според някои анализатори китайско- американското космическо съперничество може да се окаже здравословно и да донесе ползи, като създаването на нови лекарствени продукти. Някои от "ястребите" в Белия дом обаче възприемат космическата програма на Пекин като предупреждение - казвайки, че Китай може да използва космическа база да тества нови технологии, които на по-късен етап да се окажат заплаха за САЩ, предаде Си Ен Ен.

Учени от НАСА и бивши астронавти приветстваха речта на Буш за космическата програма. Говорител на американската космическа агенция НАСА заяви, че планът означава фундаментално преустройство на организацията, за да могат да бъдат постигнати новите цели.

Последният човек, стъпил на луната - Южен Кернан, който командваше мисията АПОЛО 17 през 1972 година заяви, че е очаквал този ден от 31 години.

Проучвания на общественото мнение показват, че американците са разделени приблизително 50:50 по въпроса дали си струва да бъдат подкрепени плановете на президента, предаде Би Би Си.

Постоянна американска база на Луната

Новата програма предвижда прекратяване на полетите на космическите совалки, които от 2010 г. ще бъдат заменени от нов вид пилотиран космически кораб. С него американците ще предприемат нови мисии до Луната и дори до Марс. По същото време САЩ ще се изтеглят от Международната космическа станция, предаде Асошиейтед прес.

САЩ възнамеряват отново да изпратят хора на Луната и да установят там своя постоянна база, казва в речта си американският президент. Това трябва да стане между 2015 и 2020 г. Базата на Луната по думите му ще се използва като отправна точка за "други по-амбициозни мисии" отвъд Луната, като се започне от Марс.

За новите цели на НАСА американското правителство смята да отпусне допълнително финансиране от един милиард долара за следващите пет години. Освен това 11 милиарда долара, предвидени за други програми на НАСА, ще бъдат пренасочени към новия проект, се казва в речта на Буш.

Американските космически совалки, които не летят след катастрофата на совалката Колумбия през февруари миналата година, ще подновят полетите си, когато НАСА прецени, посочва още Джордж Буш. Целта на совалките ще е да помогнат за приключването на строежа на Международната космическа станция. След това те ще бъдат изтеглени от употреба след повече от 30 години служба.

Совалките ще бъдат заменени от нов вид пилотиран космически кораб, който ще бъде разработен и ще премине изпитания до 2008 г. Първата му мисия с екипаж ще стане факт не по-късно от 2014 г., заявява Буш.

Става въпрос за космически апарат от типа на корабите Аполо, които в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век позволиха на американците да стъпят на Луната, отбелязва АФП.

По-рано в сряда конструкторът на руската Ракетно-космическата корпорация "Енергия" Леонид Горшков заяви пред ИТАР-ТАСС, че

Русия може да изпрати пилотирана експедиция към Марс още след 10 години. В РКК "Енергия" е разработен проект на кораб за многократно използване, който може да достави хора на Червената планета и да ги върне обратно на Земята. Според Горшков "технически първият полет до Марс може да бъде осъществен още през 2014 г.".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?