Здравната каса намалила с 21% парите за болниците

Здравната каса е намалила реално с 21 процента цените, по които изплаща клиничните пътеки за лечение в болниците, а не с обявените от нея 12 на сто. Това стана ясно след заседание на шефовете на многопрофилните болници в София, което се състоя в кабинета на директора на "Пирогов" Спас Спасков.

Плановете ни за погасяването на натрупаните дългове стават неосъществими , единодушни бяха всички директори на болниците. Преди месец те бяха задължени от здравното министерство да представят планове за постепенното погасяване на натрупаните дългове на лечебните заведения, както и схеми за финансовото им оздравяване. След представянето им от ведомството на Славчо Богоев оцениха отрицателно част от тях и обявиха, че в тези случаи ще намалят заплатите на директорите.

Реалното намаление на парите, които касата отпуска на болниците за лечението на един пациент, е 21 на сто, защото касата е заявила, че ще заплаща само 90 процента от коригираната с 12 % надолу цена, обясниха директорите.

Шефът на Майчин дом съобщи, че вместо необходимите 87 710 лв. за септември заведението ще получи 69 466 лева. Болницата "Света Анна" пък ще получи с66 хил.лв. по-малко от предварително планираните 248 хиляди.

На заседанието присъстваха членове на Управителния съвет на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването и представители от Асоциацията на университетските болници.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?