Здравната каса няма да орязва клиничните пътеки, засега

На този етап няма да орязване на цените на клиничните пътеки, увериха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в петък. Очакваше се здравният фонд да направи подобна корекция заради прогнозирания преразход на бюджета заради свръх приемът на пациентите в болниците.

В края на април НЗОК предупредиха, че болниците отчели разходи от 80 млн. лв., при положение, че касата може да им отпусне най-много 64 млн. лв. на месец. Освен това първото тримесечие на годината пациентите, минали през лечебните заведения, са били 6% от здравно осигурените у нас.

От здравния фонд се съмняваха, че повишеният прием на пациенти е нереален, затова започнаха спешни проверки.

В петък от касата информираха, че инспекциите и засиленият контрол са дали резултат и за април разходите на болнична помощ са били с 10 млн. лв. по-малко от предния месец.

Експертите са извършили над 200 проверки в 46 лечебни заведения в цялата страна, като наложените глоби са в размер на около 644 хил. лева. Направени са предложения за прекратяване на договорите по 42 клинични пътеки, тъй като болниците са отчитали в районните каси нереално извършена дейност.

Най-честите злоупотреби са по направленията гастроентерологията и заболявания на тънкото и дебелото черво, а първенци по нарушения са градовете Кърджали, Русе, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Търговище и Разград, показват проверките на касата.

В повечето случаи болниците не са извършили всички необходими медицински дейности по лечението на дадено заболяване, приемали са пациенти без да има нужда за това или са ги изписвали преди да бъдат излекувани, а в някои случая неправомерно са вземали и потребителска такса.

НЗОК декларират, че вече по-строго се следи и отчетите за финансовото състояние на болниците, изписаните лекарства, както и случаите, при които един пациент се лекува в болницата и от личния лекар.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?