Здравната каса поиска да харчи парите от цялата осемпроцентна вноска

Здравната каса поиска да харчи парите от цялата осемпроцентна вноска

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е представила в здравното и във финансовото министерство проектобюджет, който предвижда цялата осемпроцентна вноска да отива за здраве, а не както е тази година – част от нея - в резерв.

В края на миналата година при гласуването на бюджета на касата в Народното събрание под предлог, че здравни реформи няма да има заради липсата на съгласие в коалиционните партньори, двупроцентното увеличение от 6% на 8% на здравната вноска бе решено да отива като резерв в БНБ.

Сега от НЗОК предлагат тези пари да се ползват за здравно-осигурителни плащания. Според разчетите на касата при 8% вноска и 6.6 млн. осигурени лица, приходите ѝ трябва да възлизат на 2.5 млрд. лева. През тази година в приходната част на бюджета са заложени 2.4 млрд. лева и 401 млн. са планирани като резерв в БНБ, но приходите не се изпълняват по план.

Все още не е ясно какви буфери ще бъдат заложени в бюджета на НЗОК и от институцията се надяват бюджетът им да остане поне същият като тази година и да не се окаже по-малък.

Заради новия лекарствен списък проектобюджетът на НЗОК предвижда най-голям ръст в разходите за медикаменти – с 32.9 % или със 138.2 млн. лева повече. За сравнение през тази година бюджетът на НЗОК за лекарства е 330 млн. лева и оттам многократно се оплакаха, че парите им не са съобразени с новата листа.

Ръст от 7.1% се предвижда за болничната помощ. За сравнение в бюджета за тази година по това перо са заложени 931 млн. лева.

За първичната и специализираната извънболнична помощ вероятно няма да има увеличение на парите. През 2009 г. за тях бяха предвидени по около 150 млн. лева.

Заради това, че изпълнението на бюджета на НЗОК не върви по план, предстои и разблокирането на средства от оперативния резерв на касата от 240 млн. лева, с които ще се посрещнат отново разходи за лекарства и болниците.

Председателят на УС на НЗОК д-р Евгени Душков съобщи пред здравната комисия в четвъртък, че към 31 август от заложени в бюджета 2.4 млрд. лева касата е събрала 1.4 млрд. или 58% от предвиденото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?