Здравната каса смята да се чисти от назначените парашутисти

Кадровият състав на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е много раздут и се нуждае от чистка на служителите без медицинско образование. Това съобщи пред "Дарик" подуправителят на касата Динчо Генев във вторник. По думите му, в една от регионалните здравни каси е имало натиск да се назначи дори "тракторист със средно образование".

НЗОК се е превърнала в място, на което всеки назначава свои хора, коментира Генев. Според него, това се е случило през последните пет години и затова работата на институцията сериозно куцала и нямало координация между отделните дирекции.

Генев допълни, че здравната каса страда от недостиг на квалифицирани лекари и даде пример с регионалното ѝ звено във Велико Търново, където има 17 финансови контрольори и само двама лекари. По думите му, такава е ситуацията в повечето регионални структури на НЗОК.

Според изследване на одиторската компания KPMG от 2012 г., в българската здравна каса са работили два пъти повече чиновници на 10 хиляди осигурени, отколкото в страните от ЕС, където здравните фондове са със сходна структура.

Направено бе сравнение с Полша, където населението е пет пъти по-голямо от нашето, а в централата на здравната каса работят само 30 души повече, отколкото в аналогичната структура у нас. Освен това полската здравна каса има само 16 териториални звена. Там на 10 хиляди здравно осигурени се падат 1.34 чиновници.

Според данните на KPMG, през 2012 г. в НЗОК са работили над 2200 щатни служители, което прави по 3.62-ма чиновници на 10 хиляди души.

Тогава от KPMG настойчиво препоръчаха на НЗОК да се преструктурира и да съкрати излишния чиновнически щат.

Споделяне

Още от България