Здравната реформа остана за септември

Здравната реформа остана за септември

Здравната стратегия на правителството ще бъде готова до септември, когато ще приключи и актуализацията на управленската програма на кабинета. Това съобщи в понеделник правителствената информационна служба след изнесеното разширено заседание на Министерския съвет в резиденция "Евксиноград", в което участват и лидерите на тройната коалиция и шефове на парламентарни комисии.

На него бе обсъдено премахването на мораториума върху продажбата на държавни и общински болници, приватизацията на някои дейности в тях и закриването на неефективните звена и създаването на нови структури.

До есента ще бъде решено дали ще има промени в размера на здравната вноска, съобщиха още от пресслужбата на кабинета. Обсъдени са различни варианти за размера на здравната вноска, но процентът на увеличението ще е ясен през септември

По време на заседанието министрите са обсъдили вариантите за концесиониране на дейности в здравния сектор, както и възможността при обсъждането на Националния рамков договор да участват и други заинтересовани страни и периодът му на действие да не е една година, а повече.

Управляващите са постигнали съгласие за това, че болничната помощ да премине на пазарен принцип, за да се подобри обслужването в лечебните заведения.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?