Здравният министър е срещу вдигането на забраната за пушене на закрито

Здравният министър Таня Андреева обяви, че личното ѝ мнение като лекар и непушач е против либерализирането на забраната за тютюнопушенето, но Народното събрание има последната дума по въпроса.

“От Министерството на здравеопазването няма да излезе предложение да отпадне частично забраната за тютюнопушене“, заяви тя в четвъртък. Преди ден тя коментира, че ще се съобразява с решенията на парламента и посочи, че най-вероятно ще се върви към либерализация на режима, както нееднократно вече беше заявявано от БСП. Това бе изтълкувано от някои медии като подкрепа от страна на Андреева за либерализирането на режима.

В случая мнението на министерството на здравеопазването няма решаващо значение, тъй като въпросът ще бъде гледан в парламента. От БСП вече се ангажираха пред бизнеса за смекчаване на режима, а депутати от “Атака“ дори внесоха конкретни предложения в Народното събрание.

В новата политическа конюнктура натискът от страна на ресторантьорите за премахване на пълната забрана се засилва и те подновиха заплахите си за протести, ако режимът не бъде преразгледан. Зад искането за промяната стоят и интересите на Булгартабак, който отчита спад в приходите, но няма факти, които да показват, че това е свързано със забраната. Дял в тютюневата компания притежава бизнесменът Цветан Василев.

Недоволство се надига и сред поддръжниците на пълната забрана, които също подготвят протест за 31 май – Световния ден без тютюнев дим, а петицията срещу връщането на пушенето в заведенията вече е събрала над 50 000 поддръжници.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес