Здравният министър е за ценова регулация и на свободно продаваните лекарства

Здравният министър е за ценова регулация и на свободно продаваните лекарства

Здравният министър Десислава Атанасова се обяви за въвеждането на регулация на цените на лекарствата, които в момента са на свободна продажба. Тя съобщи в четвъртък пред бТВ, че това може да стане с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който предстои да бъде гледан на първо четене в зала след ваканцията на Народното събрание.

Атанасова коментира, че в закона няма подобно предложение, но може някой от депутатите да го предложи между първото и второто четене.

Самата Атанасова обяви, че не възразява да има регулация при свободно продаваните лекарства. Сега те регистрират определена цена при стъпването им на българския пазар и след това цените не подлежат на повече държавна регулация, а се определят от свободния пазар. В тази група попадат най-широко ползваните от хората лекарства без рецепта като различни противогрипни продукти, обезболяващи и др.

Коментарът на Атанасова дойде заради информация, че едно лекарство на свободния пазар в Македония се продава значително по-евтино отколкото у нас. Върху по-ниската цена в Македония обаче влияе и по-ниската ставка на ДДС.

Споделяне

Още от България