Здравният министър иска всички болници да поемат спешни случаи

Таня Андреева, Сн: БГНЕС

Здравният министър Таня Андреева се обяви в четвъртък за това всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, да поемат спешни случаи. Коментарът ѝ бе насочен основно към частните болници, които по думите ѝ през последните години са “попрекалили с разрешителните“. Андреева не уточни дали наистина смята да задължи всички болници да поемат спешни случаи или визира само тези, които действително имат капацитета да го направят.

Най образно тя онагледи идеята си така: “Примерно, ако стане инцидент в “Драгалевци“ и най-близката болница е в "Овча Купел" пациентът трябва да получи помощ там, а не да отиде в Окръжна болница, Александровска болница или “Пирогов“.

По-голямата част от частните болници сега са специализирани в една конкретна дейност, например, кардиология, акушерство и гинекология, очни болести и по-малка част са многопрофилни, като още по-малко от тях поддържат спешни отделения. От частните болници сега спешни случаи поемат основно “Токуда“ и “София мед“. И сред държавните и общинските болници обаче не всички имат капацитета да поемат спешни случаи, а хора в определени по-сложни състояния от цялата страна се карат в няколко столични болници - “Пирогов“, ВМА, “Царица Йоанна“, “Александровска“.

През март директори на столични болници пък лансираха тотално противоположна идея - линейките да карат спешните случаи само в пет избрани лечебни заведения, а не - в 41. Мотивите бяха, че имало болници, които приемали само по един спешен пациент месечно, а според директорите тези случаи трябва да се обслужват от големите болници с голям брой екипи по различни специалности, които предлагат по-качествено обслужване.

По отношение на спешната помощ Андреева съобщи още, че Световната банка ще разработи стратегия за спешната помощ, като за изпълнението на мерките в нея се очаква да получим около 300 млн. лева за квалификация на кадрите, линейки и оборудване. Тя обясни, че по тази стратегия ще започне да се работи през следващата година.

“Ще вървим в посока на изпълнение на европейските стандарти в спешната помощ, но не трябва да се очакват чудеса“, посочи тя. През следващата седмица тя ще има среща с представители на спешната помощ във връзка с напрежението в системата.

“Аз съм изключително доволна от решението, което днес взе Народното събрание за инкриминиране на посегателството над медицински специалисти. Следващото много важно нещо е да подсигурим достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане, специализацията на лекарите, категорията на труд. Те трябва да работят в достойни условия на труд и в среда, която изисква тяхната компетентност”, каза Андреева.

Тя обаче не се ангажира с конкретно увеличение на заплати, тъй като предстояли разговори с финансовия министър.

Споделяне

Още от България