Здравният министър нареди на всички болници да оказват спешна помощ

Здравният министър нареди на всички болници да оказват спешна помощ
Здравният министър Божидар Нанев издаде заповед, с която задължи всички лечебни заведения за болнична помощ да оказват спешна медицинска помощ, когато пациентът има нужда. И без министерската заповед болниците нямат право да отказват спешна помощ на пациенти, но от министерството съобщиха в понеделник, че са зачестили сигналите от граждани за отказ на лечебни заведения да приемат болни в спешно състояние.

Болниците са длъжни да извършват възможния обем медицински дейности при спешни състояния независимо дали пациентът е потърсил лечебното заведение сам или с помощна на екип от Бърза помощ. Когато пациентът се нуждае от спешна помощ няма да се гледат и неговият здравноосигурителен статус, гражданството и адресът му.

Болницата, в която е постъпил пациентът, е длъжна незабавно да извърши или организира преглед, изследване и диагностициране независимо дали има договор с НЗОК за съответната клинична пътека.

Ако лечебното заведение няма възможност да окаже нужната на пациента помощ, то трябва да бъде осигурено своевременното му настаняване в най-близката болница, която разполага с необходимите условия.

Не се допуска транспортиране на пациент, ако това води до неоправдано висок риск за здравето и живота му.

В случай на отказ от хоспитализация дежурният лекар е длъжен да отрази становището си в амбулаторния журнал, а относно пациенти, обслужени от екип на Центъра за спешна медицинска помощ – и във ”Фиш за медицинско обслужване на пациент от спешен екип”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?