Здравният министър нареди проверка на смъртен случай в линейка

Назначена е проверка на Спешна медицинска помощ-София област заради смъртта на 52-годишна жена, починала в линейката при транспортиране от Своге до София. Това съобщи пред журналисти в събота д-р Ивелина Георгиева, началник на отдел "Спешна медицинска помощ" в здравното министерство.

След оплакване от страна на близките на починалата здравният министър Десислава Атанасова е разпоредила да се направи "спешна и безкомпромисна проверка".

Преди десет дни пациентката е претърпяла тежка операция и в последствие състоянието ѝ се е влошило. В 7.41 часа е постъпил сигнал на телефон 112, който е получен в 7.44 часа в Бърза помощ, а в 7.51 минути е тръгнала линейката, която е била на място в 8.10 часа. Пациентката е транспортирана първоначално във филиала в Своге, където са извършени реанимационни дейности, но в последствие докато е била транспортирана към София за хоспитализация е починала.

"Отправените от страна на семейството обвинения са, че не е не е оказана в пълен обем необходимата медицинска помощ и донякъде има обвинение към персонала, че е действал неадекватно", посочи още Георгиева. 

"Не сме виждали медицинската информация и не сме разговаряли персонално с лекаря, тъй като той е извикан за провеждане на разговор в следствената служба, така че все още не можем да кажем резултати. Ще бъде извършена пълна проверка, ще проверим данните от GPS-системата на автомобила”, каза още Георгиева. Резултатът от кръвната проба на екипа в линейката ще излезе по-късно, но на дрегера е бил отрицателен.

Споделяне

Още от България