Здравният министър нареди тотална проверка на "Пирогов”

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски нареди да се направи пълна проверка на лечебната дейност и финансовото състояние на Многопрофилната болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов", съобщиха в четвъртък от министерството. Проверката идва след като повече от седмица медици и персонал на болницата протестираха за по-високи заплати. Протестиращите се срещнаха и с министъра, който не прие, че заплатите са ниски.

Според съобщението проверката цели подпомагане на преструктурирането, се посочва в съобщението. Одитът е разпореден в резултат на проведената на 6 юни среща между ръководствата на здравното министерство, на "Пирогов" и представители на протестиращите.

Целта е да се направи пълен анализ на фактическото състояние на лечебното заведение и на възможностите за подобряване на неговата ефективност, се посочва в съобщението.

Проверката ще обхване последните 2 години. Ще бъдат проверявани медицински показатели, финансови резултати, задлъжнялост и стабилност, структура, използваемост и натовареност на различните звена в болницата, организацията на работата, размера и разпределянето на възнагражденията, качеството на медицинското обслужване.

Резултатите от проверката, направеният анализ и предприетите въз основа на заключенията мерки за преструктуриране на болницата и подобряване дейността и финансовото ѝ състояние ще бъдат огласени публично.

Едновременно с тази проверка ще бъде направен цялостен анализ на системата за спешна помощ в София, и ролята и мястото на "Пирогов" в нея.

Спешните случаи в столицата се поемат от 25 болници. По данни на Центъра за спешна медицинска помощ за първото тримесечие на тази година, хоспитализираните по спешност в София са близо 15 000 души. От тях 27% са приети в "Пирогов". Най-голям спешен прием има в още четири болници, които поемат общо 40% от хоспитализираните, съответно от 9 до 12% във всяка от тях.    

От 1 февруари във всички областни болници в страната работят спешни приемни отделения. МЗ заплаща на 48 лечебни заведения за оказаната от тях спешна медицинска помощ на пациенти, които след това не подлежат на хоспитализация.

Броят на пациентите, посетили някои университетски болници, оказващи спешна помощ в съответните региони на страната, към 31 март 2007 г. спрямо 31 март 2006 г., е увеличен между 20 и 35% (в "Пирогов" - с 4%).

Ръстът на приходите на тези болници за същия период е 23-40%, (в "Пирогов" е 10%), а ръстът на разходите за работни заплати - от 25 до 47% (в "Пирогов" – 19%). Според съобщението на МЗ средната заплата общо за университетските болници в страната е 1100 лева.

Споделяне

Още от България