Здравният министър вбеси личните лекари като ги обяви за неграмотни

Здравният министър вбеси личните лекари като ги обяви за неграмотни

Здравният министър Анна-Мария Борисова си навлече гнева на общопрактикуващите лекари с изнесена от нея статистика и коментари за съсловието в края на миналия месец. Според нейни изказвания, цитирани от столични всекидневници, джипитата “трябва да се ограмотят“, тъй като нямат нужната квалификация да си вършат добре работата.

“При тази оценка на министър Борисова, че "82 % от общопрактикуващите лекари са неграмотни“ бих казал, че това е възможно, само ако тя е обучавала тези 82 %. За щастие не е тя“, заяви в понеделник пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

“Статистиката, която д-р Борисова излага не е вярна. Не знам какви са ѝ източниците, може би трябва да ги цитира и покаже. Истинската статистика е тази: 30 % от общопрактикуващите лекари имат вече придобита специалност обща медицина, още 30 % са в процес на специализация. Над 50 % от общо практикуващите имат друга специалност - вътрешни болести, педиатрия, неврология, а един голям процент от колегите са с по две специалности. Така че, нека спрем да гледаме сламката в окото на другия и да не виждаме гредата в собственото си око. И в тази връзка искам да се обърна към проф. Борисова с нещо познато от евангелието Матея: "Не съдете, защото ще бъдете съдени.", допълни Киров.

Според цитираните от Борисова данни, публикувани в столични всекидневници, едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност. Освен това като цяло общопрактикуващите лекари не можели да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение на 84 на сто от пациентите си. Според статистиката на Борисова 30% от хората вярват в джипитата, а 40% от болните посещават едновременно и личния си лекар и специалист.

По повод изнесените от Борисова данни общопрактикуващи лекари от София излязоха с протестна нота.

“Ние, на всеки шест месеца, подлежим на избор от своите пациенти. Ако сме некадърни, некомпетентни, както винаги сме представяни в медийното пространство от колеги, заемащи високи властови позиции в МЗ и НЗОК, досега 70% от практиките ни да са фалирали“, се казва в документа.

“Реформата от “пазачи на входа” ни принуди да се превърнем в обикновени писарушки, които от бумащина нямат време дори за семействата си. Което обаче не ни прави по-малко лекари от колегите с други специалности, защото медицината е призвание, както знаете, и всеки уважаващ себе си лекар непрекъснато полага усилия да е в час с новостите на професията ни. Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират. Защото не бива да се забравя поговорката, че и мравката, когато я настъпиш хапе“, се казва още в нотата, изпратена до Анна-Мария Борисова.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: