Здравното министерство не контролира безплатните закуски в училище

Здравното министерство не контролира безплатните закуски в училище

Програмата за безплатни закуски в училищата на Министерството на образованието не е консултирана със здравното министерство и експертите по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи. Това съобщиха представители на здравните власти пред БНТ.

Родители от фондация "За храната" обявиха кампания в социалните мрежи и събират снимки на закуските, които получават децата в училище. Оказва се, че на много места в петте дни от седмицата децата получават само тестени закуски със спорно качество.

"Факт е, че децата получават не това, което трябва. Има написани рецепутирници, рецептурни книги, които обаче не знам до каква степен се изпълняват и до каква степен някой ги контролира", коментира Екатерина Йосифова - фондация "За храната".

Според родителите е допустимо да се ядат тестени храни, но това не би трябвало да бъде всеки ден.

В столичното 119-то училище децата всеки ден получават тестени закуски по програмата на образователното министерство. Децата се оплакват, че са били много твърди.

Директорът на училището Диян Стаматов коментира, че със 40 стотинки не може да се говори за съвременно здравословно хранене.” Ако това субсидиране се повиши два или повече пъти, може да се говори за съвсем друг тип храна ", каза той.

От Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), където е написана наредбата за здравословно хранене, обясниха, че програмата за закуски в училищата не е консултирана с тях.

"Не знам каква е идеята на тази закуска. Дали това е първата закуска, като е основно хранене за децата. Ако е подкрепителна, тогава нямат място тези тестени закуски, защото се предполага,че детето вече веднъж е закусило", коментира проф. Веселка Дулева, началник отдел 'Храни и хранене" в НЦОЗА.

В наредбите за здравословно хранене е записано, че подкрепителната закуска трябва да е плод или зеленчук, допълни Дулева. От Столичната регионална здравна инспекция обясниха, че следят за спазването на правилата за здравословно хранене в кухните на детските градини и училищните столове и бюфети. Подкрепителните закуски били отговорност на други институции.

Десислава Драганчева - началник отдел "Държавен здравен контрол" в Столичната здравна инспекция заяви, че здравословното хранене на учениците не изключва предлагането на тестени закуски. Тестените закуски, обаче трябва да са с месна плънка, зеленчукова плънка или смесени.

При проверките е установено,че в менюто на част от столичните детски градини няма достатъчно зърнени култури. В някои училищни столове пък, давали повече хляб, месо и зеленчуци.

Съставени са и 20 акта на училищни лафки, които предлагали забранени захарни изделия и сокове.

Споделяне

Още от България