Здравното министерство обмисля данък върху вредните храни

Здравното министерство обмисля данък върху вредните храни

Министерството на здравеопазването обмисля да въведе данък върху вредните храни с високо съдържание на сол като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. В страницата си във Facebook министър Петър Москов обяви, че "Продукти, съдържащи над вредния праг трансмастни киселини, сол, мас, захар, кофеин и др. ще бъдат обложени с данък по подобие на други европейски държави.

За целта здравното министерство разработва цялостна концепция за ограничаване на вредните за здравето храни.

Идеята беше лансирана от зам.-здравния министър д-р Адам Персенски през миналата седмица, като се обмисля данъкът да е 10% от цената на стоката, но до момента не е нито разписана, нито съгласувана с някоя от другите ангажирани с проблема институции – Министерството на финансите, Агенцията по храните.

Препоръката на Световната здравна организация е да се консумират до пет грама сол на ден, което е приблизително една чаена лъжичка.

Ако се приеме новият данък, с него трябва да се обложат повечето индустриално преработени и консервирани храни, колбаси, месни деликатеси и др.

Идеята обаче се приема противоречиво, тъй като не е ясно как ще се процедира например с бялото саламурено сирене и кашкавала, чиято технология на приготвяне изисква влагането на много сол.

Председателят на Агенцията по храните Пламен Моллов вече коментира, че идеята му се вижда популистка и посочи, че количеството приемана сол зависи от количеството консумирана храна и от това колко самият човек си соли ястието. Той даде пример, че пет грама сол се съдържат в половин килограм сланина и едва ли някой изяжда такова количество наведнъж.

Споделяне

Още от България