Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Зелен ток и по-ниска сметка!? Възможно е

"Петролният" Остин помага на хората да инсталират слънчеви покриви и планира 65% енергия от ВЕИ до 2027 г.

11 коментара
Зелен ток и по-ниска сметка!? Възможно е

От бума на възобновяемите енергийни източници в България преди десетина години до ден днешен зелените проекти нонстоп са обвинявани, че високите им цени водят до поскъпване на електроенергията. Дори и след като държавният енергиен регулатор въведе методика за отчитане на възвращаемостта на инвестицията във ВЕИ централите и тяхната енергия започна да поевтинява, те остават сред считаните за виновници за вдигането на цената на тока у нас. Българите са все така скептични и за смисъла от поставянето на слънчеви панели на покривите на домовете си за производство на ток за лични нужди, но и общините не им помагат с лесни и бързи процедури, нито пък с опции за финансиране на подобни начинания. Мрежовите оператори пък хич не са щастливи да купуват енергията от такива сгради, защото им създават проблеми с балансирането на доставките, а и им "крадат бизнеса".

Коренно различно стоят нещата в американския град Остин, столица на петролния щат Тексас, който е част и от революцията на шистовия газ и който би трябвало да е сред неприятелите на възобновяемите енергийни източници. В момента около 40 процента от енергийното потребление на града и околностите му се пада на ВЕИ. Плановете на общината са до 2027 г. то да стигне 65 на сто. При това сметките за ток на хората не само не нарастват, а дори са по-ниски, защото самите те стават производители на електроенергия, продават я и така намаляват разходите си.

Община, бизнес и граждани - заедно

Това е възможно благодарение на съвместните усилия на общината в Остин, нейната енергийна компания "Остин Енерджи", частни инвеститори, производители на фотоволтаични панели и компании, които се занимават с анализи на енергийното потребление и решения за повишаване на енергийната ефективност на дома. Последното съвсем не значи просто смяна на дограмата и електроуредите, а цялостната промяна на поведението на енергийно и водно потребление. Което се получава само с участието на местните хора. В началото значителна част от тях са били против, други са били скептични, но днес над 6 хиляди частни сгради, 44 училища и десетки общински сгради с помощта на подкрепата на общината са част от слънчевия проект на града.
 
Общинската фирма "Остин Енерджи", която притежава газови, въглищна и дори ядрена мощност, обслужва града и околностите и има 485 хил. абоната, от които 433 хиляди са битови. Комуналната компания е втората по големина в щата. По българските управленски разбирания спокойно би могла да печели без да си създава работа с възобновяеми източници. Още по-малко - да се загрижи за сметките на хората и за изхвърляните въглеродни емисии при производството на доставяната от нея електроенергия.

Компанията обаче от години работи по редица "възобновяеми" проекти с хората и частни предприемачи, които са свързани един с друг като краен ефект. Един от тях е проектът Austin SHINES, чиято абревиатура "Блести" подсказва, че е свързан с използването на слънчевата енергия. Той помага за интегриране на доставките на ток в града през слънчевите покриви, частните фотоволтаични паркове и хранилища за произведената в повече от тях електроенергия. Градът разполага с две такива с обща мощност от 3 МВ, а планира в следващите осем години да изгради още едно с капацитет от 10 МВ, и хранилище за термална енергия за 2. 0МВ.

Електроенергия от покривите

На практика покривите в Остин са солиден производител на електроенергия. Те имат инсталирана мощност от 47 МВ.

Собствениците на къщи могат да си купят или вземат на лизинг фотоволтаичните системи от фирмите, с които предпочетат да работят. След това сключват с "Остин Енерджи" вид договори за "слънчев кредит". По тяхната сила доставчикът може да ползва енергията от панелите на всички покриви за балансиране на потреблението по квартали. В същото време обаче системата отчита всеки дом колко енергия е произвел и колко е използвал. Произведената енергия формира въпросния "слънчев кредит" и с него се приспада накрая месечната сметка. Клиентът може дори да изкара пари, ако с неговата слънчева енергия например е бил захранван съседът, ако в определен момент е ползвал повече от произвежданата от неговия покрив енергия. Сумите не се плащат физически, а с тях се покриват бъдещи сметки, ако надхвърлят сумата по "слънчевия кредит". Абонатът може чрез приложение да следи колко ток произвежда домът му.

Произведената от слънчевите покриви енергия може да се съхранява и в домашни батерии, каквито имат част от къщите в града, които започват да се разреждат при необходимост. В източен Остин е изградено и 2 МВ външно хранилище за слънчевата енергия.

Един от частните проекти, замесени в остинската слънчева авантюра, е соларният парк "Ла Лома", разположен в източната част на града. Три години по-рано на неговата територия е имало купища боклуци и е бил свърталище за бездомници. Тъй като голяма част от живеещите наоколо са хора с ниски доходи, които не могат да си позволят да инсталират собствени панели, или са наематели, общината и частните инвеститори са намерили механизъм да ги включат в зелената инициатива. С решение на общинския съвет половината от енергията от парка се купува от общинската енергийна компания на по-ниска цена и се предоставя с отстъпка за нуждаещите се граждани. Каква е инвестицията в парка, цената на неговия ток и субсидията, давана от градския съвет, от дружеството не пожелаха да кажат с мотива търговска тайна.

Фотоволтаиците в "Ла Лома" са с капацитет 2.6МВ, но са свързани непосредствено с 1.5 МВ хранилище "Кингсбъри" , което позволява изчистването на проблемите с производството на тока от тези панели през деня, когато потреблението всъщност е малко и мрежата няма нужда от тази енергия. Батериите в хранилището "Кингсбъри" пестят разходи за балансиране на потреблението и технологични разходи и на самия оператор, тъй като пренася енергия на изключително кратки разстояния. Именно чрез производството на малки количества енергия на много места за локално използване се намаляват разходите при преноса, което значително дърпа цената на тока за крайния потребители надолу.

Какво покрива сметката за ток в Остин

Любопитно е, че в сметката за домакинствата в Остин влизат твърда такса абонамент от 10 долара месечно и отчисления от всеки потребен киловат за уличното осветление, за енергийна ефективност, за помощ на потребителя и дори за регулации. Освен това тарифите са различни за потреблението до 500 кВтч, от 501 до 1000, от 1001 до 1500, от 1501 до 2000, от 2001 до 2500 кВтч. Над 10 цента за киловат струва потреблението над тези количества. 

Остин има система за оптимизиране на енергийните доставки, която успява да прогнозира необходимите доставки и да ги осигури на достъпни цени. Distributed Energy Resource Optimizer (DERO) също така съветва как да се балансират доставките в реално време според потреблението. Част от тази система са въпросният соларен парк "Ла Лома" и проектът "Улица Пекан" , чиито жители също имат слънчеви покриви и се захранват сами с енергия. При излишък я продават на системата и дори могат да спечелят, а на база на събирани в последните години данни за тяхното потребителско поведение могат да се правят предвиждания за консумацията, а те самите се научават как да пестят енергията.

Мисъл за потреблението

Важна част от цялата енергийна стратегия на града е проектът "Улица Пекан" (Pecan street), който чрез доброволното участие на домове анализира потреблението на електроенергия, вода и зареждане на електромобилите на някои от жителите. Това позволява на едноименната компания да предлага на хората иновативни решения за намаляване на сметките им. "Пекан стрийт" работи с Университета на Тексас (който е в Остин) и е отворена за работа и с чуждестранни университети, заяви Скот Хинсън, ръководител технологии в компанията.

Шефът по комуникациите Колин Роуън разказва, че обработката на данни позволява на хората рязко да променят домашните си навици. " Хората като видят колко харчи неизключеният им екран на компютъра се замислят и го спират", дава пример той. " Като видим как през три минути се пуска кранчето на тоалетната е ясно, че има тийнейджърски купон", шегува се Роуън. Ако живеещите са на почивка и видят през онлайн системата рязко увеличаване на потреблението и задържането му за дълго време, е ясно, че става въпрос за теч. След анализ на постъпващите данни за поведението на къщите със слънчеви покриви било установено например, че много по-ефективни са ориентираните на запад слънчеви панели. Тези фотоволтаици имат полезен капацитет от 70 процента, поставените на изток има ефективност от 64%, а на юг – само 56 на сто. Причината е, че "гледащите" на запад панели генерират енергия до по-късно и позволяват използването ѝ привечер в самите домакинства, а и от мрежовия оператор, да покрива по-голямото потребление вечер, обяснява Роуън.

И интересното е, че докато в България на тока от възобновяеми източници се гледа като на голямо зло, в Остин доказват, че точно те натискат цените надолу на пазара като цяло.

"Причината е, че има дни, в които възобновяемите паркове произвеждат много енергия, от която мрежата няма нужда точно в този момент. Енергията не може да се съхранява и собствениците на ВЕИ централи са готови да платят за вземането ѝ от дистрибутори", обяснява Беки Клайн, собственичка на консултантската компания "Клайн Ентерджи". "Те са съгласни на т.нар. отрицателни цени, защото са наясно, че ще си получат своята субсидия. Но тези отрицателни цени потискат останалите пазарни тарифи (защото другите играчи също трябва да се освободят от своите количества за деня, но се предпочитат отрицателните цени) и като цяло печелят потребителите", допълва Клайн.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. dimitardi100
  #11

  Това е бъдещето, а ако ние решим да си живеем в миналото, на тъмно , никой няма да ни насилва !

 2. Знайко
  #10

  Неотдавна руски медии с икономическа насоченост публикуваха информация, че Министерството на енергетиката натиска РосАтом да забавят радикално строителството на АЕЦ (не че те много са сколасали с изпълнението на сроковете), защото се боят от чувствително покачване цената на електроенергията.

 3. перо
  #9

  Добре сме си на Червен Североизточен ток!!!

 4. Територия на Мики Маус
  #8

  Като не говорим за пари и за цени, всичко е възможно. Там колко е тока от мрежата и колко от слънце? Сметки без кръчмар! От заинтересовани

 5. DG
  #7

  Не разбира се, но можем да сключим договори за 30 години с едни "наши хора".

 6. Пеликан
  #6

  То май електрокомунизЪмЪт цъфти в Тексас. Само дето не разбрах: по колко цента остинци плащат за електропреносната мрежа? Може би пък тя е безплатна или такава там няма? И още нещо: в Остин панелки има ли?

 7. Mad Dog
  #5

  Само не забравяйте, че в Остин, щата Тексас слънцето грее 320 дена в годината и пада около 0,5 см дъжд на месец.

 8. Територия на Мики Маус
  #4

  Мегавати, % ! А цена на единия и другия ток може ли? Или е топ тайната на ЦРУ?

 9. Територия на Мики Маус
  #3

  Пазарна икономика ли? НЕ! Идеологически и емоционални заклинания? Я по-сериозно! Вдигате цената на тока до толкова, че и скъпия ВЕИ-ток да не изглежда толкова скъп. Как се вдига цената на тока-Неясен микс с много скъпи компоненти. Търговци на едро на ток, търговци на дребно на ток. Постигащи съотношение 1:2:4, тък както зърно, брашно, хляб. Евреите бяха"комунисти до границата". По същия начин и вие сте за"пазарна икономика" само когато ви отърва. Но винаги сте по лапането и порциите. На обществена хранилка! Пеевски 2!

 10. обикновен
  #2

  Всичко е отлично и е неоспоримото бъдеще.Но на всичко това може да се даде зелена улица и да бъде възможно, само ако се изхвърлят чугуните от българо-руската енергийна мафия от управлението и въздействието върху тези процеси. Както и зависимостта на България и енергетиката й от руските интереси.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.