"Зелени" внесоха в НС подписка срещу шистовия газ и подземното складиране на СО2

Снимка: БГНЕС

Природозащитници внесоха в петък парламента 52 000 подписа срещу технологията "хидравличен удар" за добив на шистов газ и срещу улавянето и съхранението на въглероден двуокис в земните недра, какъвто закон бе гласуван от Народното събрание в началото на февруари.

Технология хидрофракинг, при която с налягане над 20 атмосфери се разбират скалните пластове за търсене на природен газ, бе забранена през януари от парламента, но според учени от БАН тя засяга и конвенционалните проучвания за този вид суровина. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви преди време, че парламентарна комисия ще проучва в следващите шест месеца отново наложения мораториум. До края на годината се очаква и Европейската комисия да излезе с единно становище по спорната технология, която е забранена и във Франция, но в САЩ предизвика революция в добива на природен газ и доведе до сериозен спад в цените на суровината.

 

Подземното складиране на въглеродни емисии от работата на електроцентрали и големи предприятия все още е експериментална технология, по която се работи в Италия, а някои германски провинции вече забраниха прилагането ѝ на своя територия.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?