"Зелени закони": При заменката "Камчийски пясъци" щетата е над 700 млн. лв.

За скандалните заменки до момента няма нито един наказан или осъден

"Зелени закони": При заменката "Камчийски пясъци" щетата е над 700 млн. лв.

Инициативата "Зелени закони" представи в последния месец десет скандални заменки на държавни срещу частни гори, направени в периода 2007 – 2009 г. по време на тройната коалиция. Поводът беше решението на държавата да поиска да ѝ бъдат върнати над 80 млн. лв., заради занижени цени при реализацията на скандалните заменки по 103 сделки.

Според "Зелени закони" оценката на държавните експерти е силно занижена и само при десетте случая, представени от неправителствената организация, щетата за държавата възлиза на над 1.5 млрд. лева.

В четвъртък от "Зелени закони" представиха първото място в класацията си на "коледно-новогодишните подаръци, които държавата реши да предостави на отбрани олигарси чрез узаконяване на горските заменки на тройната коалиция".

Заменката "Камчийски пясъци"

Победителят в тази класация е "Камчийски пясъци". Чрез различни схеми над 7000 декара край най-дългия плаж в България са се озовали в пет свързани една с друга фирми, а общата стойност на заграбеното възлиза на над 700 милиона лева, твърдят от "Зелени закони".

Не е ясно точно кой е стои зад фиктивните фирми, но е вън от съмнение, че става дума за много влиятелен и богат човек, след като поредица действия на държавните институции са позволили в негови ръце да попаднат над 6 километра от българското крайбрежие, смята неправителствената организации.

Свързаните фирми "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД придобиват през 2007 г. чрез заменки общо 2709 дка държавни гори в района на Камчийски пясъци

Въпреки че имотите са разположени на първа линия до морето - част от проекта "Камчия парк", държавата ги "дарява" на никому неизвестните две фирми за 9 лв./кв.м.

Според сделки в Имотния регистър в периода 2005-2007 г. (т.е. преди заменките) и съдебно-техническа експертиза по дело 452/2015 на Административен съд Велико Търново, неурегулираните земи в района на Шкорпиловци са продавани на цени от 60 до над 100 лв./кв.м.

Следователно с тези две заменки държавата е била предоставила незаконна държавна помощ на двете фирми в общ размер до 250 млн. лева – разликата между нормативната цена на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) от 2007 г. и реалните пазарни цени в района към онзи период, посочват от "Зелени закони".

Справка в Търговския регистър показва, че "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД са свързани с фирмите "Мет риъл истейт" ЕАД, "Рийс интернешънъл" ЕАД и "Интернешънъл спорт кампъни" ЕООД, както и с австрийската "Мет Бетайлигунгсфервалтунг" ГМБХ.

Към 2010 г. "Мет Бетайлигунгсфервалтунг" ГМБХ е собственост на "Райфайзен банк", но към 2019 г. вече е собственост на английската фирма "Reece Enterprises" Limited, притежавана от 81-годишния "сламен" човек Майк Рийс.

Заменки, но на земеделски земи, има и в полза на "Мет риъл истейт" ЕАД, "Рийс интернешънъл" ЕАД и "Интернешънъл спорт кампъни" ЕООД, които в периода 2006-2008 г. придобиват други 4418 дка в района.

С тях незаконната държавна помощ предоставена чрез държавни гори и земи с обща площ 7127 дка в района на Камчийски пясъци в полза на петте свързани фирми достига до зашеметяващите 700 милиона лева - подарък за влиятелна личност, вероятно с най-висша държавна или международна позиция, посочват от "Зелени закони".

Без наказания за скандалните заменки

От неправителствената организация припомнят, че до днешната дата за заменките няма нито един наказан служител или бенефициент, въпреки обещанията на Бойко Борисов от 2009 г., когато за първи път стана премиер.

"Зелени закони" настояват премиерът лично да се ангажира и да не се допусне узаконяване на грабежа, а да се направи реална оценка и да се върне заграбеното.

Инициативата "Зелени закони" е на организацията с нестопанска цел "Сдружение за изследователски практики". Разкриването на дестте случая със замени на държавни имоти с частни на занижени цени се осъществява по проекта "Граждани и експерти за прилагане на зелените закони". Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да се постигне балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси.

Държавата предприе стъпки за връщане на заграбеното, след като Европейската комисия с решение от 5 септември 2014 г. обяви, че има неправомерна държавна помощ по 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г.

Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики.

В резултат на обществения натиск и започналото разследване на Еврокомисията, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението.

Тогава обаче бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори.

През 2015 г. държавата направи опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени.

На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма "Агролеспроект" ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 000 дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв. Предприети са мерки за връщане на сумите.

До този момент МЗХГ не е коментирало изнесените десет случая от "Зелени закони".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?