Зелените настояха за оставка на Найденов и отмяна на търговете за държавна земя

Министърът се провалил на всички фронтове

Мирослав Найденов

Крайно време е министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов да освободи поста след поредния скандал във ведомството му – съмненията за нагласени търгове за огромни атрактивни парцели земеделска земя срещу компенсаторни бонове. Това заявиха съпредседателите на партия “Зелените” - Борислав Сандов и Андрей Ковачев.

”Страната ни гори в буквалния и преносен смисъл и много от проблемите, свързани с тези пожари се крият именно в МЗХ и по-специално управляващия това министерство министър Найденов”, каза Сандов. Той припомни, че ПП “Зелените” на два пъти иска оставката на министъра, но въпреки скандалите с лобистки закони, раздаване на обществени поръчки на хора без опит и т.н., той не е отстранен от поста и явно се ползва с протекцията на премиера Бойко Борисов.

“Нараства напрежението около министър Найденов. Може да има и нови протести”, каза Сандов, чиято партия се свързва с много от спонтанните екодемонстрации през последните години.

Според Сандов протести ще има от земеделски производители, защото много от тях фалират, както и от потребителския бранш, защото не виждат адекватна политика за храните – качество, конкуренция на предлагане и информиран достъп.

"Времето ще покаже. Есента очакваме да е доста гореща политически, тъй като действително се натрупват твърде много негативи, пораждани от политиката на това правителство, а конкретно в земеделското министерство проблемите са действително твърде много", посочи Сандов.

"Зелените” не се ангажираха с организацията на демонстрации срещу Найденов. "Ние използваме различни механизми за въздействие, а протестът е един от тях. Обикновено тя е по-крайна форма, ако не сме успели по друг начин да достигнем до постигане на резултати, свързани с обществения интерес", подчерта съпредседателят на партията.

Повод за поредното искане на оставката на земеделския министър е прословутият търг за 154 хил. дка държавна земя срещу компенсаторки, обявен преди десетина дни. Сумарната цена на тези над 154 хил. дка земеделска земя е 47 млн. лв., а сред извадените на масата парцели има множество атрактивни имоти – във Варна, Бургас, Плевен, Видин и т.н.

Цената на поименните компенсаторни бонове рязко скочи през 2012 г., като от борсова цена под 30 стотинки в началото на годината скочи на 83 стотинки. Именно заради съмненията, че информацията за предстоящите търгове за земя е изтекла предварително от МЗХ към определени фирми, в медиите се появиха предположения за това кой се е сдобил с най-много компенсаторки.

Според публикация в “Капитал” крупни купувачи са собствениците на "Винпром Пещера". Чрез различни свързани лица за около девет месеца те са се сдобили поне с половината налични на пазара бонове. Става въпрос за книжа за около 37 млн. лв. по номинал, което би позволило покупка на земи за тази сума при реално платени едва около 15 млн. лв. – цената, на която са купени боновете на борсата.

“Винпром Пещера” АД категорично отрече информацията в понеделник и обвини издателите на “Капитал” и “Дневник” в политизирана медийна кампания и поръчкова журналистика. Компанията притежавала чрез дружеството си “Омега Агро” поименни компенсаторни бонове за около 40 хил. лв., закупени още през 2007 г.

Според Владислав Панев от “Зелените” обаче съмненията около приватизацията на държавна земя са достатъчни търгът да се отмени. Според него Комисията за финансов надзор е започнала още преди месец проверка на сделките с компенсаторки, а земеделското министерство трябва да се разследва за изтичане на информация. От шест месеца до една година след резултатите от проверката на КФН може да се обяви нов търг, коментира Панев.

“Зелените” разкритикуваха Найденов и за нехайството му относно пожарите не само в горите, но и в пасищата и стърнищата. Те унищожават почвата под растителността и след 40–50 години страната ни ще остане без почви и води, каза съпредседателят на “Зелените” Андрей Ковачев.

По думите му климатичните промени са факт. Климатолозите от БАН предвиждаха такива температури като през 2012 г. през 2100 г., каза той. Единствените мерки, заявени от МЗХ за справяне с пожарите, са правенето на противопожарни просеки и закупуването на противопожарни коли. Според “Зелените” това не е достатъчно и трябва да се изгради система за сателитно наблюдение на горите, както и компютърен център за обработка на данните. Това ще помогне както за превенция на разрастването на огъня, така и за залавяне на подпалвачите, каза Ковачев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?