Земеделци искат още месец за заявки на директни плащания

Земеделци искат още месец за заявки на директни плащания

Наложително е да се удължи с месец кампанията за подаване на заявления за получаване на директни плащания през 2015 г., тъй като в момента им доста проблеми, свързани с нововъведенията на стопанските производители заради новата Програма за развитие на селските райони. Това смятат от Асоциацията на земеделските производители в България, според които се забелязва забавяне в темпа на кампанията.

Основната причина за това е най-вече доказването на "правното основание“ за ползването на земята, за чието обработване от еврофондовете се плащат субсидии. Досега на арендаторите не се налагаше да доказват с договори основанието за ползване на нивите. От организацията искат срокът за подаване на заявления по Кампанията за директни плащания 2015 да бъде удължен до 15 юни 2015 г., за да се гарантира безпроблемно протичане и успешна стартова година за Общата селскостопанска политика 2014-2020.др. Това да важи само за 2015 г., предлагат от асоциацията, която се позовава и на инициативата на комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън да бъде удължен срокът..

"Асоциацията на земеделските производители в България, множеството ѝ членове и заинтересованите лица вярват, че земеделското министерство има силата и потенциала за реално анализиране на нередностите и  адекватното вземане на решение за изход от проблематичната ситуация“, коментира председателят на организацията Венцислав Върбанов, който е бивш агроминистър.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?